'Spelen in de Grote kerk van Naarden? Nee, ik ben eerder een dorpsorganist' | NaarderNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

'Spelen in de Grote kerk van Naarden? Nee, ik ben eerder een dorpsorganist'

  Mensen

NAARDEN - Henk Eijlers werd recent Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is actief met het organiseren van orgelconcerten in de Grote Kerk van Naarden. Na de ULO in Laren wilde hij eigenlijk het 'reisvak' in. Het werd het verzekeringsvak dat hij tot na zijn pensioen heeft uitgeoefend.

Daarnaast bespeelt hij het orgel van de Hervormde Kerk in Eemnes 50 jaar. Ook is hij 25 jaar met hart en ziel verbonden aan de Grote Kerk van Naarden als drijvende kracht achter de orgelconcerten. "De orgels in Naarden zijn prachtig, maar nee ik bespeel ze niet. Dat doen de meer 'literaire' organisten", zegt het nieuwe lid in de Orde van Oranje-Nassau bescheiden.

Huisorganist

Niet meer zo vaak als vroeger, maar Eijlers bespeelt nog steeds met regelmaat als een van de huisorganisten het orgel tijdens de Zondagse eredienst. In een halve eeuw heeft hij de dienst zien veranderen. "In mijn begintijd zongen we psalmen op hele noten", blikt hij terug. "De kerk is nu niet meer zo orthodox. We brengen psalmen en nieuwe liederen uit de bundel 'Weerklank' gewoon op ritme ten gehore. Voor mij ook veel leuker om te spelen."

Grote Kerk 

Eijlers loopt naar boven en komt terug met het programmaboekje 2019 van de orgelconcerten in de Grote Kerk van Naarden. Als voorzitter van de Commissie Orgelconcerten, is hij samen met Wybe Kooijmans, Henk Smits en Jan van Tuin verantwoordelijk voor de organisatie van de orgelconcerten in de kerk. Hoewel het de nodige tijd vergt om een mooi programma samen te stellen, is het eigenlijk nooit lastig om organisten te vinden voor de concerten. In de loop van de jaren heeft hij een breed netwerk en een goede naam opgebouwd in de 'orgelwereld, maar daarbij zijn de orgels van de Naarder kerk zelf een begrip, benadrukt de decorandus.

Meer bekendheid

"Er zijn drie orgels in Naarden, het Hoofdorgel, het Koororgel en het Kabinetorgel en ze zijn alle drie prachtig. Elke organist wil hier heel graag spelen. Het zou wel fijn zijn als een wat groter publiek de weg naar de Grote Kerk zou weten te vinden."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>