Foto: Bob Awick

Katinka zoekt automobilist die dertig jaar geleden haar zus dodelijk aanreed

  Mensen

BUSSUM - Maeve, het oudere zusje van Katinka Zoetmulder, overlijdt op 22 september 1989 op 18-jarige leeftijd. De dag daarvoor is ze aangereden door een automobilist. Nu, dertig jaar later, gaat haar zus Katinka alsnog op zoek naar degene die haar zusje doodreed. Om hem te laten weten dat het goed met haar en haar familie gaat en dat ze hem niets kwalijk nemen.

Katinka deed daarvoor op 30 mei een oproep via Facebook; die is inmiddels meer dan 1000 keer gedeeld en kreeg ook aandacht in de media. Het ongeluk gebeurde vroeg in de ochtend op de Franse Kampweg. Een automobilist rijdt Maeve, die op dat moment op de fiets onderweg is, aan. Ze overlijdt zo'n 24 uur later in het ziekenhuis. Op dat moment is het verdriet te groot om in contact te treden met de automobilist, vooral hun vader zag daar erg tegenop. Het verdriet om het verlies van dochter en zus is er nog steeds, maar toch willen ze nu wel graag in contact komen met de destijds nog jonge man.

Alles aan gedaan
"Natuurlijk is het heel zwaar en verdrietig geweest. Maar je hoopt ook dat diegene verder kan", vertelt Katinka. Toch werkt het voor hen ook helend, deze oproep. "Anders was het altijd blijven knagen en nu kan ik het een plek geven." Katina had tien jaar geleden al een poging gedaan om de automobilist via de politie op te sporen, maar dat bleek niet mogelijk. Ze vertelt verder: "Misschien zit hij er niet op te wachten, maar ik weet dat ik er dan alles aan heb gedaan. Het is het enige dat nog openstaat." Ze vertelt dat haar doel al is bereikt als hij een van de berichten leest, in de krant of op social media. "We willen hem laten weten dat we het hem niet kwalijk nemen. Natuurlijk doen we dit deels ook voor onszelf. Maar ik kan me ook voorstellen dat hij er veel last van heeft en misschien dat hij er nog het meeste baat bij heeft."

De aanleiding om de oproep nu te doen was een bericht van de gemeente. De grafrechten, Maeve lag in Bussum begraven, zouden na dertig jaar vervallen. De familie besloot om haar op te laten graven, haar een tweede mooi afscheid te geven en vervolgens te laten cremeren. Dat was op 18 april jl., de verjaardag van Maeve. Dat zette de familie aan het denken.

Katinka is ervan overtuigd dat de politie haar werk destijds goed heeft gedaan. Uit het onderzoek is niets strafrechtelijks gekomen. "De jongen reed, voor zover ik weet, niet te hard en had niet gedronken. De zon stond laag en het had net geregend. Een trieste samenloop van omstandigheden."

Katinka opende ook een speciaal e-mailadres voor tips en als mogelijkheid voor de automobilist om contact met haar op te nemen: maeve.zoetmulder@gmail.com.

Meer berichten