Afbeelding

Het Nederlands Vestingmuseum in nieuw jasje gestoken

Cultureel

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen vrijdag het vernieuwde Nederlands Vestingmuseum heropend. Afgelopen winterseizoen is de inrichting van het museum geheel vernieuwd.

In de ondergrondse kazematten is gebruik gemaakt van videoprojecties op de historische gewelven, om de verhalen op een dynamische manier te presenteren. De video’s worden ondersteund met audiofragmenten in het Nederlands en Engels. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren, het Mondriaan Fonds en het Kickstart Cultuurfonds.

Om Naarden-Vesting is in de loop der eeuwen vaak gevochten. Zo werd de stad ingenomen en verwoest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bezet door Koning Lodewijk XIV in het Rampjaar 1672 en deed keizer Napoleon de vestingstad aan in 1811. In Het Nederlands Vestingmuseum ontdekken bezoekers de roemruchte geschiedenis van Naarden-Vesting, in spannende nieuwe videoprojecties!

Topstukken

Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinies, is het bastion sinds 2021 Unesco Werelderfgoed. De topstukken van het museum hebben een plaats gekregen in een nieuwe tentoonstelling. In vier verschillende gewelven zijn objecten geëxposeerd uit de ruim 450-jarige geschiedenis van Naarden-Vesting. Een bijzondere collectie betreft de persoonlijke objecten van luitenant-generaal Kraijenhoff, de bevelhebber tijdens het Beleg van Naarden in 1814 en de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Nederlands Vestingmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.vestingmuseum.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00