Afbeelding

Het Nederlands Vestingmuseum in nieuw jasje gestoken

Cultureel

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen vrijdag het vernieuwde Nederlands Vestingmuseum heropend. Afgelopen winterseizoen is de inrichting van het museum geheel vernieuwd.

In de ondergrondse kazematten is gebruik gemaakt van videoprojecties op de historische gewelven, om de verhalen op een dynamische manier te presenteren. De video’s worden ondersteund met audiofragmenten in het Nederlands en Engels. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren, het Mondriaan Fonds en het Kickstart Cultuurfonds.

Om Naarden-Vesting is in de loop der eeuwen vaak gevochten. Zo werd de stad ingenomen en verwoest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bezet door Koning Lodewijk XIV in het Rampjaar 1672 en deed keizer Napoleon de vestingstad aan in 1811. In Het Nederlands Vestingmuseum ontdekken bezoekers de roemruchte geschiedenis van Naarden-Vesting, in spannende nieuwe videoprojecties!

Topstukken

Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinies, is het bastion sinds 2021 Unesco Werelderfgoed. De topstukken van het museum hebben een plaats gekregen in een nieuwe tentoonstelling. In vier verschillende gewelven zijn objecten geëxposeerd uit de ruim 450-jarige geschiedenis van Naarden-Vesting. Een bijzondere collectie betreft de persoonlijke objecten van luitenant-generaal Kraijenhoff, de bevelhebber tijdens het Beleg van Naarden in 1814 en de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Nederlands Vestingmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.vestingmuseum.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief