De online Encyclopedie Muiderberg van Harry Mock.
De online Encyclopedie Muiderberg van Harry Mock. Foto: Harry Mock

Feestelijke opening nieuwe website ‘Encyclopedie Muiderberg’

Cultureel

De nieuwe internet-encyclopedie over Muiderberg, gemaakt door Harry Mock, wordt zondagmiddag 10 oktober symbolisch geopend op de Brink. Dit gaat gepaard met een aantal feestelijkheden. 

Om half drie begint een muzikaal optreden van G.A. Heinze. Hierna zal burgemeester Han ter Heegde met enkele jonge Muiderbergers de website symbolisch openen met het hijsen van de Dorpsvlag. 

Dorpsliederen

Weinig mensen zullen weten dat Muiderberg minstens vier dorpsliederen kent. Ze zullen die middag alle vier worden gezongen. De zangers zijn de Muiderbergers Luc Runderkamp, Johan Smit en Freek de Jonge. De zangeres is Marianne de Rijke, die vele jaren in Muiderberg heeft gewoond. Harry Mock raadt iedereen aan een smartphone naar de Brink mee te nemen. Naast een heleboel informatie over het dorp staan namelijk ook de teksten en de muziek van de dorpsliederen op de kersverse internet-encyclopedie. Dat maakt meezingen een stuk gemakkelijker.

Andere activiteiten zijn ponyrijden voor kinderen en een wandelpuzzeltocht op en rond de Brink voor de schooljeugd. De brandweer van Muiderberg komt demonstraties geven, waarbij jongeren mogen meespuiten. De activiteiten duren tot 16.00 uur.

De encyclopedie

De online encyclopedie over Muiderberg, encyclopediemuiderberg.nl, is gemaakt door (oud-) Muiderberger Harry Mock. Het hart van de website wordt gevormd door een lexicon met meer dan 250 Muiderbergse onderwerpen op alfabet. Daarnaast staan er op de site zes thema-artikelen over onder andere Floris V, de Echomuur, de bunkers en de ‘Muiderbergse schoolstrijd’. 

In het hoofdstuk ‘Ondernemers vroeger en nu’ passeren de huidige en vroegere winkels, horecagelegenheden en andere dienstverleners de revue. Hoewel Muiderberg in feite maar één straat kent (de Dorpsstraat), worden alle overige ‘straat’-namen verklaard. Veel onderwerpen zijn geïllustreerd met zowel historische als hedendaagse foto’s.

Mock heeft ongeveer drie jaar aan de encyclopedie gewerkt. Naast gebruikmaking van talrijke geschreven en digitale bronnen heeft hij informatie verzameld bij een vijftigtal inwoners. Omdat hij ruim vijftig jaar in Muiderberg heeft gewoond - van 1967 tot 2020 - heeft Mock veel van wat hij beschrijft zelf meegemaakt. Het beeldmateriaal is voor een belangrijk deel afkomstig uit het digitale archief van Peter Wegman.  

Harry Mock hoopt dat veel inwoners plezier aan de website zullen beleven. Hij zal de site voortdurend actueel houden. Correcties en aanvullingen ziet hij te zijner tijd graag tegemoet, evenals aanvullend foto- en filmmateriaal: harrymock74@hotmail.com.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00