Hans Roelofsen.
Hans Roelofsen. Foto: PR

'Niets hoeft de gemeente in de weg te staan om villa Eikenhof status van monument te geven'

Cultureel

BUSSUM - Villa Eikenhof aan de Regentesselaan houdt Bussum bezig. Inmiddels nadert het aantal ondertekenaars van de petitie voor het behoud van de villa van Jo van Gogh-Bonger het aantal van elfhonderd, laat Hans Roelofsen, voorzitter Stichting Behoud Bussums Erfgoed, weten. In een open brief aan het college en de gemeenteraad schrijft hij bovendien dat de landelijke monumentenstichting de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van Gooise Meren 'inconsistent en ondeskundig' noemt omdat deze commissieleden toestemming hebben gegeven voor de sloop van de Jo van Gogh-Bonger-villa.

Behalve betrokken Bussumse burgers hebben gezaghebbende personen op het gebied van kunst en cultuur de petitie ondertekend waaronder de directie en personeel van het Van Gogh Museum en Van Gogh huizen in Zundert en Nuenen, de Nederlands voor Kunstgeschiedenis, het Rijksmuseum en Singer Laren.

Ontploft

Roelofsen: "Professor dr. Chris Stolwijk (1966, directeur Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD)) sprak er zijn verbazing uit dat men in Bussum geen weet lijkt te hebben van het belang van de villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39 in Bussum. Zijn vriend professor van de TU Delft, J.C. van der Lubbe, die zich naast ruimtevaart zich ook met onderzoek van Van Gogh schilderijen bezighoudt, heeft mij dat telefonisch laten weten. Professor Stolwijk vertelde aan Van der Lubbe: 'We zijn meermaals met buitenlandse gasten naar de villa gegaan en voor de onderzoekers van het Van Gogh Museum was een bezoek aan deze villa ook een van de vaste programma onderdelen bij bijeenkomsten'. Volgens Van der Lubbe zou Stolwijk in hun gesprek zowat ontploft te zijn van woede toen hij hoorde van de sloopplannen voor de villa."

Brandbaar

Het voornemen van de gemeente Gooise Meren om nader onderzoek te doen lijkt daarmee op vragen naar de bekende weg. "Wie gaat dat onderzoek doen? De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van Gooise Meren die eerder oordeelde dat het verhaal van de villa flinterdun zou zijn? Is de weg naar het RKD ingewikkeld? Professor Stolwijk gaf de Stichting Behoud Bussums Erfgoed in deze de vrije hand om zijn naam te gebruiken. Niets hoeft de gemeente in de weg te staan om de villa Eikenhof de status van gemeentelijk monument te geven. Nu het zomerreces alweer aanstaande is kunnen we er niet gerust op zijn. Bussumse villa’s bleken vaak uiterst brandbaar te zijn als op de bouwgrond werd geaasd. Omstreden besluiten verschenen vaker in de zomervakantie zo weten wij uit ervaring in Bussum."

Artikel gaat verder onder de foto.


Villa Eikenhof. - Jaap van Hassel

Stichting Behoud Bussums Erfgoed dringt er daarom op aan dat B en W nu zelf actief contact opnemen met professor Stolwijk en de directie van het Van Gogh Museum. "Desgewenst kunnen wij bemiddelen wat betreft het houden van een overleg met genoemde autoriteiten op kunstgebied", aldus Hans Roelofsen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00