De coronateststraat in Bussum.
De coronateststraat in Bussum. Foto: Bob Awick

Een van de 150 geteste personen in coronateststraat besmet

Coronavirus corona

REGIO Van de pakweg 150 personen die maandag en dinsdag zijn getest in de Gooise coronateststraat van de GGD in Bussum, is er slechts één besmet met het coronavirus. Toch hangt de gezondheidsdienst nog lang niet de vlag uit. 

Sinds maandag kan iedereen getest worden, dus niet alleen mensen uit bepaalde beroepsgroepen als zorg of onderwijs. Mensen met klachten moeten bellen naar het landelijke nummer 0800-1202 en kunnen dan een afspraak inplannen bij een van de GGD-en.

Met de auto
Ze hoeven dus niet per se te worden getest in de eigen regio. Dat kan handig zijn wanneer zij in een ander gebied - Amsterdam of Utrecht bijvoorbeeld - werkzaam zijn. Wel komen de meeste mensen die naar Bussum komen uit 't Gooi, vertelt GGD-woordvoerder Marije Mansfeld. "En het is de bedoeling dat zij met de auto komen, niet lopend of met de fiets."

Maandag werden er ongeveer 35 personen getest, dinsdag zo'n 115. Ook woensdag staat de teller alweer boven de 100, weet Mansfeld. Wanneer het aantal de 250 bereikt, komt er een tweede teststraat in Loosdrecht.

Het is niet de bedoeling dat de groep getesten bij bijvoorbeeld 200 personen in tweeën wordt verdeeld. Liever een hele volle, dan twee half volle testlocaties, is - ook vanuit kostenoogpunt en personeelsinzet - de gedachte.

Kind
Ondertussen komen er veel telefoontjes van inwoners met vragen. Zij willen weten of zij zich kunnen laten testen, maar velen vragen ook of dat kan voor hun kind van onder de 12 jaar. Hij of zij is dan namelijk verkouden, aldus de ouders.

Het antwoord van de GGD is dan eigenlijk 'liever niet', aldus Mansfeld. Zo'n test met een wattenstaafje diep in neus en oor is niet alleen vervelend, het kan ook pijnlijk zelfs traumatisch voor een kind zijn, is de uitleg.

Bovendien, aldus de zegsvrouw, doen kinderen weinig op het gebied van besmetting. "Kinderen tot 2 jaar testen we sowieso niet, voor kinderen tot 12 jaar gaan we eerst in gesprek met de jeugdarts met de vraag of het echt nodig is of niet."

Positief
Dat er maandag en dinsdag 'slechts' een iemand positief werd getest is, had de GGD - gezien alle kabinetsmaatregelen van de voorbije maanden - wel zien aankomen. Nu is het vooral spannend wat het enigszins loslaten van die maatregelen voor gevolgen heeft.

Het is nu lekker weer, maar wat gebeurt er als het kouder en natter wordt? En komt er een tweede golf? Het zijn vragen waar niemand nog een antwoord op weet? Mansfeld: "We zijn hoopvol, maar we zijn er nog niet."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Brigitte Quadflieg ‘We willen heel graag inspireren’ Natuur en Milieu 9 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Manege Any Dale blij met hun oorspronkelijke ‘oude’ naam ‘Vooral bij het communiceren naar leden of klanten toe was de naam niet eenvoudig’ Bedrijven 8 aug, 13:54
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij Buurtplatform KTV zet zich massaal in om wijken zwerfvuilvrij te krijgen Natuur en Milieu 8 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Topografische kaarten met en zonder geheime plekken Algemeen 7 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn ‘We moeten in toekomst creatief zijn met inkomsten en uitgaven’ Mensen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
'Wordt actief en bouw gezonde gewoontes' Biko Blommestein maakt aangepast sporten in het Gooi aantrekkelijk Sport 5 aug, 13:00
Logo
Afbeelding
Zoektocht naar verbinding in een stad die verdubbelt ‘Mijn Muiden’: Nascha Hager uit de Pr. Irenestraat Mensen 5 aug, 08:00
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 16:30
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief