Tot maandag was de teststraat in de parkeergarage.
Tot maandag was de teststraat in de parkeergarage. Foto: © Bob Awick

Coronateststraat zorgmedewerkers verhuist naar brandweerkazerne Bussum

Coronavirus

NAARDEN - De twee weken terug geopende teststraat in Bussum, waar zorgmedewerkers uit de regio zich kunnen laten testen op het coronavirus, is vanaf morgen op een nieuwe locatie.   

Niet langer de parkeergarage onder het gebouw van de Regio Gooi en Vechtstreek aan de Burgemeester de Bordesstraat in Bussum is het onderkomen van deze zogenaamde drive-through. Het terrein achter de brandweerkazerne in Bussum (Brinklaan 140) is vanaf morgenochtend de plek waar zorgpersoneel naartoe moet. "Al vrij snel bedachten we dat we een tweede teststraat wilden", legt GGD-woordvoerder Marije Mansfeld uit. Echter, twee aparte locaties pal tegenover elkaar zou gedoe kunnen geven in de communicatie. Mensen, die de weg niet goed kennen, zouden dan mogelijk naar de verkeerde teststraat gaan. 

Daarom viel de keuze op de brandweerkazerne. Hier is namelijk uitbreiding naar een tweede teststraat gemakkelijker. Voorlopig is uitbreiding niet noodzakelijk, maar, stelt Mansfeld, 'we moeten ons voorbereiden op meer mensen'. "Ik zeg niet dat het gebeurt, maar mochten straks ook andere beroepsgroepen - uit het onderwijs bijvoorbeeld - getest moeten worden, dan zijn wij daarop voorbereid."

Alle zorgmedewerkers die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis, zijn welkom bij de GGD voor een coronatest. Het gaat om zorgverleners van bijvoorbeeld huisartsenpraktijken, ambulancedienst, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ. Er is ruimte voor honderd testen op een dag. Dat aantal is in twee weken tijd nog niet één keer bereikt. Tot dusver worden er per dag ongeveer vijftig zorgmedewerkers getest. Alleen de dinsdag na Pasen liep de teller op tot 82. 

Buitenlucht

Belangrijke de mogelijke uitbreiding is ook de bereikbaarheid van de nieuwe stek een belangrijke reden voor de verhuizing. Het terrein achter de brandweerkazerne is namelijk ook per fiets of lopend te bereiken. Bovendien staat men nu meer in de (frisse) buitenlucht in plaats van in een (donkere) parkeergarage. 

Voorlopig worden alleen zorgmedewerkers getest. Zij komen in aanmerking voor een test als zij meer dan 24 uur klachten hebben die veroorzaakt kunnen worden door het coronavirus. Dus als zij last hebben van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts en/of benauwdheid. De test wordt vanuit de werkgever aangevraagd door een arts. Bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, ARBO-arts of specialist ouderengeneeskunde. 

CBSL

Na ontvangst van het aanvraagformulier stuurt de GGD de zorgmedewerker een afspraak voor de corona teststraat. Tijdens de test wordt een monster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat van de GGD naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Het CBSL meldt de testuitslag aan de betreffende zorgmedewerker. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD ook altijd contact op met medewerker.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Korte brand in wooncentrum De Zandzee 112 2 okt, 07:48
Afbeelding
Pianoconcert Bert van den Brink bij Muiderslot Cultureel 1 okt, 12:08
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 1 okt, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Tom Hanou Bussumer heeft álles gezien in de zorg, en staat nog steeds overeind Mensen 1 okt, 08:00
Afbeelding
Gooise leerlingen ontdekken wereld van techniek tijdens PET-evenement Bedrijven 30 sep, 16:01
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes regio 30 sep, 16:00
Afbeelding
Hoge Tsjechische onderscheiding voor secretaris Comeniusmusem Algemeen 30 sep, 16:00
Afbeelding
Botsing op Ceintuurbaan in Bussum Politie 30 sep, 15:43
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief