Afbeelding
Foto: ANWB

St. Vitusschool in race voor ANWB Verkeersplein

Buurt & wijk

BUSSUM - De ANWB houdt opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Als enige school in Gooise Meren is de St. Vitusschool in de race voor zo’n plein. Stemmen kan tot uiterlijk 26 mei en kan HIER.

De motivatie van de school klinkt als volgt: ‘De verkeersveiligheid rondom de school is slecht. De school ligt in het centrum in een smalle straat met een wegversmalling bij het schoolplein. De weg naar school is ook onveilig. Fijn als we hiermee kunnen oefenen op een verkeersplein. De meeste leerlingen komen fietsend en lopend naar school. Sommigen wonen in andere gemeenten en worden met de auto gebracht. Op de weg van huis naar school zijn veel drukke straten. De gemeente erkent de onveilige situatie, maar aanpassingen als een rotonde en een eenrichtingsweg duren erg lang. Samen met onze actieve verkeersoudersgroep blijven we in gesprek met de gemeente. Een verkeersplein is welkom en krijgt een vaste plek in het programma. We gaan samen met verkeersouders en de onderwijsassistent meer aandacht schenken aan verkeersonderwijs’.

Extra kwetsbaar

Ervaring wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt, aldus de ANWB. “Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.” In de provincie Noord-Holland doen 34 basisscholen mee aan de verkiezing, maar landelijk 356. 

Waarom is een verkeersplein nodig? ANWB: “Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.”

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen, zegt de ANWB. “Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen, die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.”

In totaal zijn er 356 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint een basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van acht verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds.

Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00