Bouwen in het Naarderbosgebied is er voorlopig niet meer bij.
Bouwen in het Naarderbosgebied is er voorlopig niet meer bij. Foto: Sjoerd Stoop

Jaar lang stop voor bouwaanvragen Naarderbos

Buurt & wijk

NAARDEN - Er gaat zeker een jaar geen enkele schop de grond van het Naarderbos in: er geldt een bouwstop. Dat heeft de gemeenteraad bepaald. De raad heeft een zogenoemd 'voorbereidingsbesluit' genomen op weg naar een vernieuwd bestemmingsplan voor het Naarderbosgebied. Dat betekent dat er een jaar lang geen bouwaanvragen gedaan kunnen worden.

Het gaat om onder meer de grond van de golfbaan, het naastgelegen strandje en de aangrenzende kust. De stap wordt genomen om 'ongewenste ontwikkelingen' tegen te gaan.

Meerdere aanvragen
Het momenteel geldende bestemmingsplan voor het Naarderbosgebied geldt al vijftien jaar. Toen werd er nog volop gewerkt aan de opknapbeurt voor het Naarderbos. Om een kans te geven aan nieuwe ontwikkelingen werd toen besloten om de regels ruim te houden. De gemeenteraad noemt dat nu ongewenst. Er lopen momenteel meerdere aanvragen van onder meer Nedstede, het bedrijf van vastgoedondernemer Michael van de Kuit, de man achter onder meer Golfbaan Naarderbos en Speelpark Oud Valkeveen. Met het voorbereidingsbesluit en straks het nieuwe bestemmingsplan wil de gemeente Gooise Meren grip houden op de toekomst van het gebied.

De gemeente laat weten het kustgebied te koesteren als een van de kroonjuwelen van Gooise Meren. Het plan is om een integrale visie te ontwikkelen voor de hele Gooise kust.
In die visie wordt onder andere gekeken naar kansen op het gebied van (water)recreatie, toerisme aan de kust en behoudt van natuur en cultureel erfgoed.

Uit de krant