Te felle led-verlichting aangepakt na klachten inwoners | NaarderNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Te felle led-verlichting aangepakt na klachten inwoners

  Buurt / wijk

GOOISE MEREN - De gemeente heeft maatregelen getroffen om iets te doen aan klachten over te felle led-verlichting. Het gaat om de nieuwe woonwijk het Naardereiland en de Hamerstraat aan de rand van het centrum van Bussum.

Het plaatsen van kapjes over de lampen blijkt de simpele oplossing te zijn om het licht te dimmen en dus de overlast tegen te gaan. Die zijn inmiddels aangebracht bij de straatverlichting op het Naardereiland. De eerste reacties zijn volgens de gemeente positief. Bij de Hamerstraat is het nog even wachten op de juiste kappen. Na vragen van de GDP bleek dat voor die straat de verkeerde maat was besteld.

Er werd flink geklaagd door de bewoners, maar ze konden op begrip rekenen van de gemeente. "De eisen en normen voor verlichting zijn mettertijd aangepast. Led-verlichting wordt over het algemeen in het begin als feller én kouder ervaren." Dat zou vooral komen doordat het licht minder geel is dan mensen gewend zijn. Het is eerder wit. Ook is het lichtniveau extra hoog omdat de armaturen nog blinkend schoon zijn. Na verloop van tijd worden ze vanzelf viezer en dan neemt ook het lichtniveau af.

Andere beleving
De straatverlichting op het Naardereiland voldoet overigens wel aan alle normen zoals hoogte, afstand tussen de palen en het wattage. Technisch voldoet het dus, maar de beleving is een ander verhaal. In overleg met een aantal bewoners van het Naardereiland is daarom gesproken over deze oplossing. Er wordt nu per lichtmast en op adresniveau geïnventariseerd of hier behoefte aan is.

Ook in de Bussumse Hamerstraat klagen bewoners sinds het voorjaar van 2017 over de felheid van het licht. Toen werden de bestaande lampen vervangen door led-verlichting. Er werd samen met de aannemer gezocht naar een oplossing. Testen met dimmen leverde niet het gewenste resultaat op. Nu is het de bedoeling een matterende kap in het armatuur te plaatsen. Maar het wachten is op de juiste maat. De verwachting is dat dit niet al te lang meer gaat duren. Dan is het nog wel de vraag of het de juiste oplossing is?

 

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>