Laadpalenoorlog bloeit weer op bij verzorgingsplaats A1 De Hackelaar

  Bedrijven

MUIDEN - Het laadstation van Fastned op verzorgingsplaats De Hackelaar bij Muiden staat er al en is in gebruik. Maar als het aan exploitant De Wegman van het huidige tankstation ligt, dan wordt de verleende vergunning voor het Fastned-laadstation alsnog vernietigd. 

De zaak diende dinsdag bij de Raad van State in Den Haag. Feitelijk draait de kwestie om een felle concurrentiestrijd over laadpalen voor elektrische auto’s op verzorgingsplaatsen langs de snelwegen. 

Fastned geldt als de pionier, nadat de al lang bestaande tankstations eerst twijfelden over het realiseren van laadpalen. Maar na het succes van Fastned wilden ze alsnog een deel van de markt voor stations voor elektrische auto’s in handen krijgen.

Maar concurrentie kan niet als bezwaar worden aangevoerd bij een vergunning voor een laadstation. Daarom werden vergunningen over en weer aangevochten met argumenten over gevaarlijke situaties. Dat speelt nu ook bij verzorgingsplaats De Hackelaar. Het laadstation van Fastned staat binnen een veiligheidszone rond de hoogspanningsleiding die langs de verzorgingsplaats loopt.

Voor TenneT, de beheerder van de hoogspanningsleiding, is dat geen probleem. Maar voor de exploitant van het tankstation dus wel. Ook het verdwijnen van 26 parkeerplaatsen voor de komst van het laadstation van Fastned was volgens De Wegman een probleem. 

De rechtbank in Utrecht haalde dit argument van De Wegman echter al onderuit. De parkeerplaatsen stonden alleen aangegeven in een ontwerpplan voor de verzorgingsplaats. Maar ze waren nooit gerealiseerd en konden dus ook niet verdwijnen.

Fastned is overigens niet blij met laadstations van anderen op verzorgingsplaatsen waar ze zelf al een laadstation hebben. Zo procedeerde Fastned ook al tegen de vergunning die De Wegman heeft gekregen voor een eigen laadstation op De Hackelaar. 

Inmiddels heeft de Raad van State geoordeeld dat er wel twee concurrerende laadstations op een en dezelfde verzorgingsplaats aanwezig mogen zijn.

De Raad doet over zes weken uitspraak over de vergunning voor Fastned.


Meer berichten