Coach en trainer Erol Sayan.
Coach en trainer Erol Sayan. (Foto: Bob Awick)
De ondernemer vertelt...

The Profiler coacht met een persoonlijke benadering

  Bedrijven

BUSSUM - Gepassioneerd coach en trainer Erol Sayan is zes jaar geleden begonnen met zijn bedrijf The Profiler en heeft zich gespecialiseerd als jongeren-, loopbaan- en E-coach.

Erol Sayan vindt dat je als mens verantwoordelijk bent voor elkaar. "Tijdens mijn werk als trainer en coach zie ik geregeld dat mensen moeite hadden om balans in hun leven te vinden. Om jezelf te kunnen zijn, moet je willen veranderen en dat bereik ik met coachen."

Op zijn zesde is Erol met zijn familie vanuit Turkije naar Nederland verhuisd. Erol vertelt dat hij de jongste van het gezin is. "Ik leerde de taal snel en werd door mijn familie vaak meegenomen als tolk. Toen ik ouder was, werd ik ook gevraagd of ik de Bussumse gemeenschap kon helpen. Wat ik in mezelf had, kwam door het helpen van andere mensen naar boven. Dat merk ik ook tijdens het coachen en dat vind ik heel waardevol."

Jongeren-, loopbaan- en E-coaching

Bij The Profiler kun je terecht voor jongeren-, loopbaan- en E-coaching en voor het sportclubje 'Say Altai! Yeah!'. "Ik probeer iedereen te helpen met een professionele aanpak en persoonlijke benadering. Tijdens een-op-een gesprekken in mijn werkkamer merkte ik dat sommige cliënten na een half uur vastliepen en dan heeft het geen zin meer om het gesprek voort te zetten. Toen bedacht ik me dat als je in beweging bent, je gefocust bent op andere dingen. Met Say Altai! Yeah! leren kinderen en jongeren hoe je met elkaar om kunt gaan, hoe te delen, behulpzaam te zijn en om je te focussen op de ademhaling om rustig te worden. Dan vraag ik hoe je een olifant eet. Die eet je in stukjes. En hoe los je een probleem op? Ook in stukjes. Een probleem trek je uit elkaar en per stukje kijk je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Opdrachten en rollenspelen worden op individueel niveau geanalyseerd en ik stimuleer ze om elkaar regelmatig feedback te geven."

Altijd direct en eerlijk

Erol vertelt dat hij tijdens een coaching altijd direct en eerlijk is, "Een eerlijk conflict heeft meer waarde dan gemaakte harmonie. Ik zeg vaak dingen die mensen niet willen horen en vertel ze wat ze zouden 'moeten' doen. Door middel van vragen, oefeningen en thuisopdrachten komen ze erachter wie ze zijn en wat ze willen in hun leven. Als loopbaancoach laat ik je nieuwe mogelijkheden ontdekken op het gebied van werk. Kun je meer uit je werk halen of uit jezelf. Past de baan bij je of ben je op zoek naar een andere baan. Vaak worden er hele hoge eisen aan werknemers gesteld, soms kunnen ze die niet waarmaken en worden ze ontslagen. Via coaching leer ik mensen meer inzicht te krijgen in hun talenten, passies en de arbeidsmarkt zodat ze beter in staat zijn om de juiste loopbaanbeslissing te nemen. Ook kan ik je coachen als je niet tevreden bent met je baan of als je geen baan hebt."

Naar zichzelf luisteren en kijken

Nadat Erol veiligheid heeft gewaarborgd en kritische vragen heeft gesteld, confronteer hij de cliënten met uitspraken via een camera omdat ze vaak aangeven dat niet zo gezegd of bedoeld te hebben. "Ze kunnen dan de beelden terugzien en naar zichzelf luisteren en kijken. Samen analyseren we het. Op deze manier blijft de cliënt zichzelf prikkelen tot ze ontdekken waaraan ze moeten werken." Voor pubers en jongvolwassenen is er jongerencoaching. "Ik begeleid jongeren met bijvoorbeeld faalangst, scheiding van ouders of als ze gepest worden. Het kan dan ingewikkeld zijn om in balans volwassen te worden. Als je leert om zaken te bespreken die je aangaan, leer je ook hoe je beter kunt onderhandelen op sociaal, maatschappelijke en zakelijke vlak."

Gedachten goed ordenen

Sommige mensen willen liever elke minuut van de dag of nacht hun verhaal kwijt en die kunnen dan gebruik maken van E-coaching. "Ik vraag wat het probleem is, waar ze mee zitten en na de mail kunnen ze er over nadenken en mij terug mailen. Door te mailen kun je jouw gedachten goed ordenen en verduidelijken om ze op een rijtje te zetten."

Meer berichten