Advertentie

Alles over katoen op een rijtje

  Bedrijven

Katoen is een van de meest gebruikte stofsoorten ter wereld. Iedereen kent het, maar weet eigenlijk niet precies waar het vandaan komt. Zo kan het katoen wat in jouw kleding zit uit verschillende werelddelen komen. De productie van katoen is erg uitgebreid voordat het in kleding terecht komt. Ben jij nou benieuwd wat er met katoen gebeurt voordat het in jouw T-shirt of trui zit? Wil je weten wat de eigenschappen zijn? Lees dan snel verder!

Hoe werkt katoen?
Het bekende bolletje katoen dat iedereen wel kent van de katoenplant wordt uit elkaar gehaald en in langgerekte draden verwerkt. Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Deze worden tot draden gesponnen zodat het gebruikt kan worden in kleding en andere producten.


Onderdelen van katoen
Katoen is huidvriendelijk en is makkelijk te verven. Daarnaast is katoen makkelijk te weven + het is goed bestand tegen zowel mechanische als chemische invloeden. Katoen is duurzaam, erg sterk, slijt niet snel en is makkelijk wasbaar.

Katoen ademt en neemt goed vocht op. Hierdoor zal het nooit benauwd aanvoelen. Dit komt omdat katoen 20% van zijn droge gewicht aan vocht kan opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. De vezels van katoen zijn net zoals alle andere plantaardige vezels niet erg elastisch, waardoor de weefsels minder vormvast zijn. Of te wel shirts van 100% katoen zijn heerlijk.

Teelt van katoen

 1. Allereerst worden de zaden in de omgeploegde aarde aangebracht. Deze zullen door kunstmatige besproeiing ontkiemen en boven de aarde uitkomen.
 2. Al snel worden de planten bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt omdat de katoenplant erg gevoelig is voor plaagdieren.
 3. Als de plant eenmaal tot bloei is gekomen, zullen er vrucht schalen te herkennen zijn. Na ongeveer acht weken zullen de vrucht schalen openbreken en zijn er witte proppen zichtbaar.
 4. De oogst kan beginnen. Dit zal gebeuren door middel van een plukmachine die enorme hoeveelheden in één keer kan oogsten.
 5. Het geplukte katoen wordt vervolgens met een pers tot een grote bal gevormd.
 6. Direct hierna worden met behulp van staalkammen pluisjes en korte haren verwijderd.
 7. Het is nu gekamd en zal weer teruggebracht worden naar grote ballen zodat het vervoerd kan worden naar een spinnerij.
 8. Voor het gebruik in kleding zullen de ballen eerst worden stukgemaakt en vervolgens worden gereinigd.
 9. Hierna zullen de losse vezels worden gerangschikt en tot kaardbanden worden geclusterd. In de spinmachine worden de katoenvezels tot garen getwijnd. Dit betekent dat twee of meer draden in elkaar gedraaid worden.
 10. Na dit proces zijn de garen klaar om geverfd en geweven te worden.


Waar komt het katoen allemaal vandaan?

Hieronder een lijstje met de meest voorkomende landen.

 • Het grootste deel van het katoen komt uit China. China is verantwoordelijk voor 25,5 miljoen balen per jaar.
 • Hierna de Verenigde Staten met 17,6 miljoen balen.
 • India met 12,5 miljoen balen de grootste producenten.
 • In Europa is de grootste producent met 1,7 miljoen balen Griekenland.

Het groeit dus in ontwikkelde en onderontwikkelde landen. Het verschil tussen deze twee is de manier waarop het geproduceerd wordt. Met name in landen als Oezbekistan, Brazilië, Pakistan en Turkije. In de landen als Mali en Burkina Faso zijn ze erg afhankelijk van de export van katoen. Katoen is ruim 80% van hun exportmarkt.

Katoen in T-shirts

Katoen is de nummer één grondstof voor kleding. Dit komt door de goede eigenschappen van het materiaal. Katoen is ademend, slijtvast, makkelijk wasbaar en super sterk. Dit zijn de Ideale eigenschappen voor een goedzittende T-shirts. De website overhemden.com heeft een groot aanbod t-shirts online.


Meer berichten