Speelpark Oud Valkeveen houdt gemoederen flink bezig | NaarderNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Speelpark Oud Valkeveen houdt gemoederen flink bezig

NAARDEN De afgelopen weken is er veel gebeurd rondom speelpark Oud Valkeveen. De ondernemer dreigt het park gesloten te houden. Dat levert een stroom van boze reacties op, want niemand wil dat het park sluit.

Er doen geruchten de ronde dat Van de Kuit, Quote 500-lid, hele andere plannen heeft met het speelpark. Hij zou wellicht de grond willen ontwikkelen. Maar op dit moment is het park nog steeds eigendom van de (circus)familie Boltini en pacht Van de Kuit het park. Dat pachtcontract loopt over anderhalf jaar af en dan heeft hij het eerste recht om het aan te kopen.

Andere plannen?
Iemand uit de grote Boltini-familie laat weten dat ze goed begrijpen dat Van de Kuit nu zo boos is. "Dat de gemeente opeens na zo veel jaren belasting gaat heffen, begrijpen wij ook niet. Wij geven hem daarin gelijk, want het is grote onzin. Of hij andere plannen met het park heeft? Dat zou zomaar kunnen..."

Gemeenteraad
Het onderwerp staat op 14 februari nogmaals op de agenda. René Sweijen van Gewoon Gooise Meren blijft bij het ingenomen standpunt en wil de vermakelijkhedenretributie in stand houden. "Ik sta nog steeds achter de wijze van aanpak. De raad heeft een opdracht gegeven aan de wethouder en die heeft het besluit uitgevoerd. De houding van Van de Kuit vind ik ook geen uitnodiging om van standpunt te wisselen. Bovendien maakt de gemeente echt kosten."

Schrappen
D66 en GDP staan daar lijnrecht tegenover. Deze twee partijen willen de gehele 'toeristentaks' schrappen. Jelmer Kruyt van GDP legt uit: "Er leven nog veel vragen, met name over de kosten, en er is veel onrust. Daarom zeggen wij nu: trek de retributie in. Bovendien moet je een succesvolle ondernemer niet bestraffen, maar juist omarmen."

Kosten onduidelijk
Rolien Bekkema van de PvdA: "Wij zijn al vanaf het begin tegen de vermakelijkhedenretributie. Het is niet duidelijk welke voorzieningen uit de geheven belasting worden betaald."

Sociaal domein
Het CDA en 50Plus willen ook van de taks af, maar komen met een plan om op een andere manier, via het sociaal domein, de ondernemer sociaal te laten bijdragen.

Kosten gedekt krijgen
De VVD is ook niet blij met de ontstane situatie. Hugo Bellaart: "We moeten de kosten wel op een bepaalde manier gedekt krijgen. Als er een alternatief denkbaar is, dan staan wij daar voor open." Daar kan ook GroenLinks zich wel in vinden. Jan Portengen: "We willen niet dat het park dichtgaat, maar we voelen ons behoorlijk onder druk gezet. We willen kijken naar een alternatief om de kosten te innen. Bijvoorbeeld uit de algemene middelen door de ozb iets te verhogen."

Drukmiddel
Hart voor BNM noemt de sluiting van het park een zwaar drukmiddel dat in niemands belang is. Marieke Munneke Smeets: "Het is niet gek om vanaf de 60.001ste bezoeker 60 cent te vragen voor het in stand houden van deze voorzieningen. Maar nogmaals, we zien liever dat er vanuit de ondernemer een handreiking komt naar de gemeenschap om dit samen op te lossen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>