Afbeelding
Foto: Rolf Resink

Samen werken aan een energieneutrale regio

Algemeen

WEESP - In Gooi en Vechtstreek vond vandaag de start van de energietransitie plaats. De afgelopen periode hebben verschillende partijen, waaronder bewoners, netbeheerders, waterschap, regiogemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties samengewerkt aan een Regionale Energiestrategie.

Alle betrokken partijen hebben de intentie onderschreven om samen te werken aan de energietransitie in Gooi en Vechtstreek. "Zo'n 80% van ons energieverbuik in de gebouwde omgeving heeft te maken met verwarmen. Deze warmte wordt voornamelijk opgewekt met behulp van aardgas. Deze bron is straks niet meer beschikbaar. Dat maakt duidelijk hoe groot de opgave rond de energietransitie is in de komende decennia. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor een groot aantal andere partijen", aldus Gerrit Pas, wethouder van Huizen en voortrekker van de Energietransitie in de regio. Hij benadrukte het belang van samenwerking tijdens de Energieconferentie.
De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio waarin alle benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Een enorme en complexe opgave: het betekent dat de gehele gebouwde omgeving inclusief ondergrond moet worden getransformeerd. Het gaat om duizenden woningen per jaar.

Focus

De focus voor de komende jaren ligt op de energieneutrale wijk. De bewoner is dus cruciaal voor het welslagen van de energietransitie. Gooi en Vechtstreek kenmerkt zich door een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving, monumentaal en groen. De energietransitie heeft impact op deze kwaliteit. Daarom willen de ondertekenaars beter in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn, wat de ruimtelijke impact is en de consequenties zijn van de energietransitie voor ons huishoudboekje en onze leefomgeving.

Nader onderzoek

Sommige vraagstukken vergen nader onderzoek. Bijvoorbeeld naar de rol voor de energiecoöperaties en de potentie van alternatieve warmte- en energiebronnen in Gooi en Vechtstreek.

Uit de krant