Afbeelding
Foto: Bob Awick

Gooise Meren: meebewegen met ontwikkeling 'genderneutraliteit'

Algemeen

GOOISE MEREN - Het zou zomaar kunnen dat de gemeente Gooise Meren ook 'genderneutraal beleid' gaat voeren. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 

'Genderneutraal beleid' zou kunnen betekenen dat er op het gemeentehuis toiletten komen, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Daarnaast kan de gemeente genderneutrale aanspreekvormen gaan gebruiken in speeches en brieven en zou er zo min mogelijk naar het geslacht gevraagd kunnen worden op formulieren. 

Gooise Meren heeft momenteel nog geen beleid gemaakt over genderneutraliteit. "Maar ons uitgangspunt is: een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. We zullen daarom zeker meebewegen met de ontwikkelingen die in de samenleving gaande zijn", zo laat een woordvoerder weten. 

Gooise Meren werkt deels al genderneutraal
De gemeente Gooise Meren werkt overigens wel al vaker met genderneutrale aanspreekvormen. Zo gaan er met regelmaat mails uit met de aanhef 'Geachte mailer' of wordt er in bewonersbrieven de aanhef 'Beste inwoner' of 'Geachte buurtbewoner' of iets wat daar op lijkt gebruikt. 

Andere gemeenten
De NOS berichtte vanmorgen dat tientallen gemeenten een 'genderneutraal beleid' overwegen. Aanleiding is het nieuws dat Amsterdam vorige week neutrale aanspreekvormen introduceerde die ambtenaren kunnen gebruiken. De omroep meldt nu dat 38 gemeenten hier ook over nadenken. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht.

Uit de krant