Sportclub Gehandicapten met handen in het haar

NAARDEN - Zwemles geven aan kinderen met een motorische beperking. Dat doet de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland al 50 jaar. Atie de Koo is er sinds het begin bij, maar trekt nu aan de bel. Want waar blijven de vrijwilligers? En voor hoe lang kunnen ze de zwemlessen nog blijven aanbieden in zwembad de Lunet?

De vrijwilligers die worden gezocht moeten kunnen zwemmen en affiniteit met kinderen hebben. Ze krijgen hun eigen leerlingen en worden door Atie begeleid. "Met twee of drie man extra zijn we al heel blij. Het gaat enkel om de zaterdagochtend. Het is onbegrijpelijk dat we niemand kunnen vinden."

De kinderen die bij deze sportclub zwemmen mankeren allemaal iets. Niet in het hoofd, wel in het lijf. De kinderen zitten in een rolstoel, zijn half verlamd of autistisch. Hier kunnen ze een gewoon zwemdiploma halen. "Ik weet dat burgemeester Cramer met het idee kwam. In 1965 zijn de eerste zwemdiploma's uitgereikt. Ik kwam erbij omdat ik een waterpolo achtergrond had en er vrijwilligers nodig waren. Ouders dachten en denken nog steeds dat het halen van een diploma ondenkbaar is. Maar wij denken in mogelijkheden. Een diploma halen is echt iets bijzonders. We hebben een vrouw gehad die maar liefst 15 jaar deed over haar A-diploma. Een grote uitzondering, maar wel een enorme prestatie."

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Atie de Koo, 035-5266263. Het nieuwe zwemseizoen start 3 september.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten