Matthäus Passion: 'Als je eenmaal gaat, dan ben je verkocht'

NAARDEN - Vele mensen komen er elk jaar weer voor naar Naarden met Pasen: de Matthäus Passion. Deze week staan er weer zes voorstellingen gepland. Straks barst verreweg de populairste voorstelling los: op Goede Vrijdag komen veel leden van het kabinet naar de kerk. 

"We hebben alleen nog een paar plekken over op de maandag, helemaal achter in de kerk. Maar ook die raken we wel kwijt", denkt Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk van Naarden. 

Reeders weet wel waarom haar kerk altijd vol zit tijdens de Matthäus. "Bach heeft het op muziek gezet op een manier die tegen opera aanschurkt. Veel mensen hebben zich de Matthäus-traditie eigen gemaakt." En het werkt verslavend, zegt Reeders. "Als je eenmaal gaat, ben je verkocht. De muziek biedt een eilandje van reflectie in deze jachtige tijd. Je laat de muziek en de tekst drie uur lang over je heen komen."

Matthäus geworteld in Nederlandse traditie
Stephan Macleod dirigeert de concertreeks in Naarden en zingt zelf ook mee als bas-bariton. "Dat is vermoeiend, maar omdat ik bezig ben met het geheel, maak ik me in elk geval geen zorgen over mijn zingen", zegt hij over zijn dubbelrol. Macleod verbaast zich altijd weer over de populariteit van het stuk in Nederland, terwijl het qua omvang en diepgang erg pittig is om goed uit te voeren. "Iedereen kent het, het stuk is overal te horen. Het heeft iets magisch." Volgens de Zwitserse musicus is de liefde voor de Matthäus geworteld in de Nederlandse traditie. "Nederland is een erg protestants land en de Matthäus is een erg protestants muziekstuk. Daarbij heeft Nederland een lange traditie op het gebied van grote koren en koormuziek. Het is een unieke klik. De Japanners hebben het weer met de Negende van Beethoven, in Engeland is de Messiah van Händel heel geliefd."

Een welkom tegenwicht
Burgemeester Joyce Sylvester denkt dat muziek en verhaal een rol spelen in de populariteit van de Matthäus. "Het is een muzikaal meesterwerk, maar ook het verhaal spreekt tot de verbeelding. In deze tijd van snelheid en vluchtigheid is de Matthäus Passion een welkom tegenwicht. Ik heb het voorrecht om in de pauze van de uitvoering een aantal genodigden toe te spreken. En steeds zie ik nieuwe invalshoeken waarop ik mijn toespraak kan baseren."

Meer berichten