Van de Historische Kring

Topografische kaarten met en zonder geheime plekken

zo 7 aug, 11:00 · leestijd 1 minuut Algemeen
Deel van de civiele kaart uit 1900, waarin alle Batterij-aanduidingen zijn verwijderd (Nieuwland-uitgave).
Deel van de civiele kaart uit 1900, waarin alle Batterij-aanduidingen zijn verwijderd (Nieuwland-uitgave). Foto: Historische Kring

‘De Topographische en Militaire Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden’ (TMK) uit de jaren 1850-1864 is de oeruitgave van de latere officiële topografische kaarten, die - voortdurend vernieuwd - werden uitgegeven door de Topografische Dienst in Delft, later in Emmen.

De Topografische Kaarten waren voor militair gebruik bedoeld. Ze waren dan ook geheim. Aanvankelijk werden alleen de gebieden in kaart gebracht die in militair opzicht voor de verdediging van het land van belang waren. De bladen werden uitsluitend..

Deel van de militaire kaart uit 1908 met linksboven de Batterijen aan de Karnemelksloot, links van Achterbuurt Batterij No.1, middenonder Batterij No.2, rechts daarvan Batterij No.3 en schuin rechts daarboven Batterij No.4 (uit Robas-uitgave).
Deel van de militaire kaart uit 1908 met Kogelvangers en Proefbatterij van de Legerplaats bij Laren, links en rechts van de Nieuwe Crailoosche Weg (Gebed-zonder-End). Rechtsboven (rood)een stukje Amersfoortsestraatweg. (Robas-uitgave).
Delen van de civiele kaart uit 1905 met de vestingwerken van Naarden en van Muiden als witte vlekken (Robas-uitgave).
Afbeelding

Zo blijf je betrokken. Afbeelding


Nog geen abonnee? Meld je nu aan en krijg toegang tot al het nieuws, alle extra achtergrondverhalen, het Zaterdagportret, de uittips, ons archief en de interessante artikelen uit de regio. Voor slechts € 1,14 per week.