Afbeelding
Foto: PR

Bussums pad De Peppels duurzaamste van Nederland?

Algemeen

BUSSUM - Een verbindingspad in Bussum is door dagblad Trouw voor het tweede opeenvolgende jaar genomineerd voor één van de honderd duurzaamste projecten van Nederland. Jaarlijks stelt een onafhankelijke jury die lijst samen. Opvallend is dat het lokale burgerinitiatief - ooit ontstaan bij een buurtborrel - door de krant zelf is voorgedragen.

Drie jaar geleden nam buurtbewoner Marcel Silkens het initiatief om het pad tussen de Laarderweg en De Peppels grondig aan te pakken. Tot dan was de verbinding een saaie strook met slechts verwilderde struiken en bomen. Niemand had er oog voor en liep er snel doorheen. Zwerfvuil en hondenpoep waren veelvuldig aanwezig. Volgens Silkens kon dat anders. In het dagelijkse leven is hij hovenier gespecialiseerd in de aanleg en onderhoud van duurzame beplantingen.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Hij nam het initiatief om het pad duurzaam te maken met een grote biodiversiteit zodat buurtbewoners, insecten en vogels er zich thuis zouden voelen. Het was een kleine moeite om daar een groep bewoners enthousiast voor te krijgen. Het onooglijke groen werd verwijderd en vervangen door zo’n zesduizend bloembollen, struiken en bomen. Sindsdien is het pad maandelijks onderhouden door de bewoners zelf. De gemeente heeft er geen omkijken meer aan. Wel steunde de gemeente het initiatief door de bestaande bosschages te verwijderen, Samen, Sneller Duurzaam maakte de nieuwe aanplant financieel mogelijk.

Het initiatief dat de naam Pocket Park De Peppels kreeg ziet er nu totaal anders uit. Alle seizoenen heeft het pad kleur gekregen en zeker in de bloeiperiode is een rijke variatie aan bloemen en planten te zien. Vogels en insecten hebben de strook in grote getallen gevonden. Het pad wordt veelvuldig gefotografeerd door enthousiaste bezoekers. Zwerfvuil en drollen zijn vrijwel geheel verdwenen. Het initiatief draagt ook bij aan de onderlinge verbondenheid tussen de bewoners. Naast het onderhoud worden regelmatig buurtborrels gehouden en in de kerstperiode wordt gezamenlijk een kerstboom gekocht en geplaatst.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Vorig jaar droegen de bewoners zich nog zelf aan voor de lijst van duurzaamste projecten. Toen vertelde Silkens tegen deze krant: “Het feit dat één van de buurtbewoners ons voor deze prijs heeft voorgedragen, geeft wel aan dat het breed door de buurt wordt gedragen.” Nu vindt hij het opvallend dat het Bussumse project nu door Trouw zelf zijn genomineerd. “Blijkbaar vinden ze wat wij doen een goed voorbeeld dat opnieuw voor de lijst in aanmerking komt. Voor ons is het niet alleen een erkenning maar zeker ook een stimulans om door te gaan.”

De Duurzame 100 bestaat sinds 2009 en is een initiatief van dagblad TrouwUit de enorme hoeveelheid inzendingen selecteerde de redactie Duurzaamheid & Natuur projecten die voor de Duurzame 100 in aanmerking komen. Een onafhankelijke jury bepaalt in oktober uiteindelijk de winnaar bepalen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief