Vanwege de coronamaatregelen nam burenoverlast toe.
Vanwege de coronamaatregelen nam burenoverlast toe. Foto: Unsplash

Meer burenoverlast als gevolg van corona

Algemeen

REGIO - Maar liefst 21.000 meldingen van burenoverlast stroomden vorig jaar binnen bij organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. Het aantal meldingen blijft daarmee op een hoog niveau. 

Coronamaatregelen zoals de maandenlange lockdowns zorgden voor meer ergernissen en ruzie tussen buren. Dit blijkt uit de benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). 

3 procent
Ook Versa Welzijn Buurtbemiddeling kreeg in 2021 opnieuw te maken met een stijging van het aantal meldingen in de gemeenten Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Wijdemeren en Weesp. Afgelopen jaar stegen de aanmeldingen bij buurtbemiddeling met 3 procent. “Dat lijkt een kleine toename, maar dat percentage komt bovenop de grote stijging van 2020”, aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling bij het CCV.

Veel thuis
Het aantal overlastmeldingen als gevolg van de coronamaatregelen steeg dat jaar met 13 procent. De oorzaak was dat veel meer mensen hun tijd thuis doorbrachten; dat zorgde voor meer overlast. Ook in 2021 ervoeren bewoners meer onderlinge spanning en overlast van elkaar. De meeste meldingen gingen over geluidsoverlast, maar ook over pesterijen en de tuinafscheiding. Buurtbemiddeling vond in coronatijd noodgedwongen vaker online of telefonisch plaats.

Niet ideaal
“Dat is niet ideaal,”, vertelt Herder,  “toch zijn zeven van de tien zaken met goed gevolg afgerond. Dat is even hoog als andere jaren, een heel goede prestatie!” Buurtbemiddeling is effectief. “Burenruzies sluimeren vaak. Daarom is het belangrijk om er snel iets aan te doen. Heb je last van je buren, ga dan in gesprek. Lukt dat niet, schakel dan op tijd buurtbemiddeling in. Die zorgt er meestal voor dat je weer prettig kunt wonen.”

Gratis
Buurtbemiddeling is al 25 jaar een succes. Van de gemeenten biedt 85 procent deze dienstverlening gratis aan. Goed getrainde bemiddelaars brengen buren weer met elkaar in gesprek. Zo worden overlast of burenruzies doeltreffend opgelost zonder dat tussenkomst van politie, gemeente of woningbouwcorporatie nodig is.

Contact opnemen met buurtbemiddeling kan telefonisch via 035-6231100 of via buurtbemiddeling@versawelzijn.nl onder vermelding van om welke gemeente het gaat. Ook kan er telefonisch een melding worden gedaan via 035-6231100.

Voor meer informatie: www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief