Een luchtfoto van het gebied.
Een luchtfoto van het gebied. Foto: Ingeborg Vos

Twee initiatieven mogen kavels Buurtschap Crailo gaan ontwikkelen

Algemeen

GOOISE MEREN - De drie gemeenteraden Gooise Meren, Hilversum en Laren hebben op 7 juli 2021 het bestemmingsplan Buurtschap Crailo unaniem vastgesteld. Hiermee is indertijd een historische stap gezet. Sindsdien zijn er enkele ontwikkelingen.

GEM Crailo heeft begin 2022 een voorselectie doorlopen met ontwikkelende marktpartijen voor de gronduitgifte van deelplan Kazernekwartier I. Ook is er een selectie gemaakt in de initiatieven die een kavel mogen gaan ontwikkelen.

Het Kazernekwartier wordt een mix van wonen, werken en andere maatschappelijke voorzieningen ondergebracht in de bestaande bebouwing en op de verschillende bouwvelden. Het gebouw ligt in het noordelijk deel van Buurtschap Crailo dat grenst aan de bebouwde kom van Bussum.

Beroepsschriften
In de zes weken lange periode van tervisielegging hebben belanghebbenden de mogelijkheid gehad om beroep aan te tekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In totaal zijn er vier beroepsschriften binnengekomen. Namens de gemeenteraden is een verweerschrift bij de Raad van State ingediend. De Raad van State is nu aan zet voor de inhoudelijke behandeling van dit dossier. Wanneer daar antwoord op komt is nog niet bekend.

Initiatieflocaties
Binnen Buurtschap Crailo is een drietal plekken aangewezen waarop een initiatief kan plaatsvinden. Op 25 mei 2021 is de procedure voor de twee locaties, het museumgebouw en de garages, in deelgebied Kazernekwartier gestart. De derde locatie, in deelgebied Op Zuid, volgt in 2024.

Initiatiefgroepen konden zich aanmelden na de oproep op de website van Crailo, de nieuwsbrief en sociale media. Na twee informatiebijeenkomsten hebben initiatiefgroepen de mogelijkheid gehad om in te schrijven voor deze twee plekken.

Vijf groepen
Een eerste gespreksronde met twaalf initiatiefgroepen leidde tot een uiteindelijke selectie van vijf groepen. Drie initiatiefgroepen voor de locatie van het museumgebouw en twee groepen voor de garages. Deze vijf groepen hebben samen met GEM Crailo een intensief traject doorlopen om uiteindelijk hun schetsontwerp in te dienen. De beoordelingscommissie van GEM Crailo was zeer positief over de kwaliteit van de ingediende ontwerpen. Aan de hand van de opgestelde toetsingscriteria is zij tot een eindbeoordeling gekomen.

Kavel museumgebouw
De winnaar voor de kavel van het museumgebouw is Klein Crailo. Met haar goed doordachte ontwerp voor transformatie van het bestaande gebouw hebben zij op alle aspecten van de uitvraag het beste gescoord. Klein Crailo gaat negen appartementen in het gebouw realiseren.

Kavel garages
De winnaar voor de transformatie van de garages is Bosburen geworden. Hun prachtige, goed doordachte plan heeft ook op alle aspecten van de uitvraag het beste gescoord. Bosburen gaat veertien woon- en werkeenheden realiseren.

Beide winnaars voegen met hun initiatief een mooie bijdrage toe aan het buurtschap en geven invulling aan de ambities om het bestaande erfgoed van Crailo een nieuwe functie te geven.

De verkoop van de woningen en appartementen is nog niet bekend. Dit geldt ook voor de huurwoningen. Op de website van het buurtschap is een actueel overzicht van veel gestelde vragen te vinden. Dit document wordt regelmatig bijgewerkt.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief