Afbeelding
Foto: PR

Yuverta Naarden ‘reanimeert’ reanimatieonderwijs

Algemeen

NAARDEN - Na een succesvolle start in december 2019 gaf Yuverta Naarden afgelopen maandag een vervolg aan het project Keep the Heartbeat Gooi-ing van Rotary Naarden-Bussum. Met dit project wil de Rotaryclub reanimatieonderwijs verankeren in het Gooise middelbaar onderwijs. Zo leert een nieuwe generatie al op jonge leeftijd hoe zij levens kan redden.

In Nederland worden dagelijks zo’n veertig mensen getroffen door een hartstilstand. Bijna altijd gebeurt dat ver van een ziekenhuis en zonder dokter in de buurt. “Bij driekwart van de reanimaties is een omstander aanwezig”, zegt cardioloog Lieselot van Erven, organisator van het Rotaryproject. “Binnen zes minuten starten met reanimeren scheelt alles. Het geeft de grootste kans op het overleven van een hartstilstand zonder hersenschade.”

Belangrijk

Keano en Jan komen net uit de reanimatietraining die zij met ongeveer driehonderd medeleerlingen van Yuverta Naarden volgden. “We hebben reanimatie van dichtbij meegemaakt. Onze ouders hebben zelf gereanimeerd”, vertellen de tweedejaars leerlingen, beiden 14 jaar oud. “We houden allebei van sporten. Als er iets fout gaat op het sportveld, dan weten we hoe we moeten handelen. Dat vinden we belangrijk.”

Vanwege corona is het reanimatieonderwijs in ’t Gooi de afgelopen periode stil komen te liggen. Bij Yuverta Naarden wordt nu een vervolg gegeven aan de training. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot gecertificeerd reanimatie-instructeur. Zij geven de training aan de leerlingen. Iedere twee jaar wordt hun kennis bijgespijkerd en opnieuw getoetst. Zo blijft de kennis binnen school en krijgt reanimatieonderwijs een vaste plek in het curriculum van Yuverta Naarden.

Tijdens de training leerden de scholieren hoe zij een slachtoffer met een hartstilstand herkennen, volgens welke stappen zij moeten reanimeren en hoe zij een aed gebruiken. “Het oefenen op een reanimatiepop is een belevenis die je niet snel vergeet. En dat is precies de bedoeling”, aldus Van Erven.

Rotary Naarden/Bussum werft fondsen om reanimatieonderwijs kosteloos te kunnen aanbieden binnen het middelbaar onderwijs in ’t Gooi. De Rotaryclub voert dit project uit in samenwerking met de Hartstichting en de uitvoerende organisatie Fuego. Voor meer informatie kijk op: http://keeptheheartbeatgooi-ing.nl/ 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Kerstfeest in mei bij Kindcentrum ‘t Mouwtje voor medewerkers Algemeen 20 mei, 09:00
Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
In gesprek met vrijwilligers Valeriya Sergeeva en Hans Eijgenraam Hulpverlening aan Oekraïners kampt met veel administratieve hobbels Mensen 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:02
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief