Het terrein aan de Driftweg waar projectontwikkelaar Goossens appartementen wil realiseren.
Het terrein aan de Driftweg waar projectontwikkelaar Goossens appartementen wil realiseren. Foto: Vrienden van het Gooi

Vrienden van het Gooi: ‘Aan Driftweg mag maximaal groot woonhuis van 2.400 m3 gebouwd worden’

Algemeen

NAARDEN/HUIZEN - De Vrienden van het Gooi zijn in verband met de nieuwbouwplannen op een perceel aan de Driftweg de archieven ingedoken en hebben speurwerk verricht over de grootte van de nieuwbouw. Daaruit concluderen zij dat nieuwbouw niet groter mag zijn dan 2.400 m3. 

Projectontwikkelaar Jerry Goossens heeft inmiddels een tweede bouwaanvraag ingediend voor een nieuw ontwerp van appartementen op het lege terrein langs de Driftweg op de grens van Naarden en Huizen. Tegen zijn eerste bouwaanvraag, waarbij hij 37 appartementen wilde realiseren, werd een petitie gestart met inmiddels ruim 3.700 handtekeningen.

Het gebouw zou veel te groot en vooral te hoog zijn en omwonenden zitten daar niet op te wachten. Bij de nieuwe aanvraag van Goossens is het plan om 13 appartementen te bouwen, minder hoog dan het eerdere ontwerp. Vrienden van het Gooi vindt het nieuwe ontwerp echter nog steeds te groot en zocht daarom antwoord op de vraag: wat mag je daar eigenlijk bouwen?

Landhuis
In gevonden documenten staat dat het gebied in 1976 als bestemming ‘bos’ en ‘stoeterij en tevens landschappelijk waardevol gebied’ had. “Er liep een aanvraag om daar een landhuis van ongeveer 2.000 m3 neer te zetten, maar dat is er nooit gekomen”, schrijven Vrienden van het Gooi in hun bevindingen.

“De gemeente heeft aan het begin van deze eeuw de bouw hiervan wel mogelijk willen maken, om aan de rommelige situatie op het terrein een einde te maken. Naast faciliteiten voor paarden, stonden er ook een stacaravan met loodsen en kooien voor de handel in circusdieren. Dat werd in 1993 nog even spannend toen er een luipaard ontsnapte.”

Verhaal gaat na de afbeelding verder


Het ontwerp van het landhuis waarvoor destijds een bouwaanvraag is aangevraagd. Het landhuis is nooit gebouwd. 

In 2005 is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld met als uitgangspunt om het buitengebied geen nieuwe verstedelijking te laten plaatsvinden. Vrienden van het Gooi: “Daarbij ontstond de vraag wat er moest gebeuren met al aangevraagde bouwrechten, zoals aan de Driftweg.”

“Er is overwogen om deze bouwmogelijkheid te schrappen, maar er was begrip voor de economische gevolgen daarvan voor de eigenaar.” Er is uiteindelijk besloten het bouwrecht te interpreteren als een bestaande woning. In het nieuwe bestemmingsplan werden daardoor regels van toepassing die gelden voor herbouw. “Herbouw dus van een woning die op papier bestaat, maar nooit gebouwd is”, lichten de Vrienden van het Gooi toe.

Rekenmachine
Voor de herbouw zijn er regels van toepassing, zoals dat er een nieuwe woning neergezet mag worden met 120 procent van het volume van de bestaande inhoud. Vrienden van het Gooi rekenden het uit.

“Met de rekenmachine en het bestemmingsplan erbij gaan wij dus uit van een nieuw woonhuis met landelijke uitstraling van maximaal 2.400 m3, bij voorkeur één tot anderhalve bouwlaag met kap. Het woongebouw mag twee of meer woningen bevatten, die keus is aan de projectontwikkelaar.”

Niet haalbaar
Aanpassing van het bestemmingsplan om de plannen van de projectontwikkelaar alsnog te realiseren lijkt volgens Vrienden van het Gooi in verband met de beschermde natuur op die plek niet haalbaar.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief