Afbeelding
Foto's:Bob Awick

‘Ik ben van na de oorlog en hoop dat te blijven’

Algemeen

GOOISE MEREN - Op het Stationsplein in Bussum was woensdag de opening van de Gedenkroute Gooise Meren. Ondanks de hitte was een 25-tal genodigden aanwezig die werden toegesproken door Richard Mouw (voorzitter van het Holocaust Comité Gooise Meren), Annet Betsalel (initiatiefneemster van de route) en burgemeester Han ter Heegde.

Kern van hun boodschap was dat de lessen uit het verleden moeten bijdragen aan het besef hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn, ook voor jonge generaties. Een mooie zinsnede was: ‘Ik ben van na de oorlog en hoop dat te blijven’.

Artikel gaat verder onder de foto.

Vervolgens stapte iedereen op de fiets om de eerste etappes van de route te gaan fietsen, allereerst naar het huis van verzetsstrijder Gerard Reeskamp. Nadat iedereen via zijn mobiele telefoon het filmpje bij het bordje had bekeken (het was voor sommigen even oefenen om de QR-code te kunnen lezen), gaf kleinzoon Sicco Reeskamp nog verdere uitleg.

Verraden

Een ander bord dat werd bezocht was op de hoek Brinklaan-Nieuwe Brink, waar het oude Raadhuis van Bussum ooit stond. Charlotte Abma vertelt in het op locatie te bekijken filmpje het verhaal over haar vader Karel Abma, gemeenteambtenaar, die persoonsbewijzen wist te regelen voor Joodse Bussumers. Hij werd verraden door een secretaresse op het gemeentehuis, gearresteerd en overleefde ternauwernood het concentratiekamp Dachau.
Charlotte was ter plekke aanwezig en vertelde over de impact die dit op hun gezin heeft gehad.

Aanslag

Als laatste halte voor de burgemeester en de rest van het gezelschap stond men stil bij het bordje aan de Brinklaan, pal onder het gemeentehuis, waar de NSB-politiekorpschef werd neergeschoten in 1943. Hij overleefde de aanslag. De jonge dader, de Bussumse Louis Boissevain, werd later gearresteerd en gefusilleerd. Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Nu heeft hij ook een klein monument in Bussum.

Artikel gaat verder onder de foto.

De Gedenkroute Gooise Meren is buitengewone en een aanrader om met (klein)kinderen te fietsen. De route is te downloaden via gedenkroutegm.nl, of als gratis brochure te vinden in onder andere het Gemeentehuis, de bibliotheek en bij Boekhandel Los.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief