Foto: Wendy van Zalingen

Wendy van Zalingen knipt haar af voor goed doel

MUIDEN - Van zwierend lang haar naar een ultra kort kapsel. Wendy van Zalingen (29) scheerde afgelopen weekend haar weelderige lokken af en doneerde het haar aan Stichting Haarwens. Met haar actie zamelt ze tevens geld in voor KiKa.

In de kapsalon van een goede vriendin was het zaterdagochtend zo ver. “De dag van tevoren en op de dag zelf was ik best zenuwachtig”, vertelt Van Zalingen achteraf. “Mijn vriendin is kapster en had dit nog nooit gedaan. We hadden er allebei heel veel zin in.” Van Zalingen heeft al eerder, zes jaar geleden, haar gedoneerd aan Stichting Haarwens. Met het gedoneerde haar maakt de stichting haarstukken voor mensen die zelf geen haar meer hebben. Van Zalingen: “Destijds zag ik op het nieuws dat je haar kon doneren en dacht ik: ‘oh, dat kan ik ook doen’. Met de donatie kan ik iets positiefs doen, zeker nu in deze tijd.”

Voor donatie nummer twee heeft Van Zalingen niet expres het haar lang laten groeien. “Ik heb nu het haar niet gespaard of gekweekt, zoals ze dat noemen. Ik heb vaak lang haar en dat staat mooi. Eigenlijk heb ik al een tijdje zin om iets anders te doen met mijn haar, want lang haar vergt veel onderhoud.” Deze korte coupe heeft ze nog nooit eerder gehad. En omdat ze toch zoveel haar afknipt, wil ze het sowieso doneren aan Stichting Haarwens.

Moment suprême

Eerst werd het haar van Van Zalingen in meerdere vlechten gevlochten. Van Zalingen: “Ik heb toen een vlecht gemeten en die was ruim 50 centimeter. Echt een hele hoop.” Daarna nam ze zelf de tondeuse in de hand om de eerste vlecht eraf te scheren. Een spannend moment, maar ook heel erg leuk, vertelt ze. Gefocust en vol spanning scheerde ze de vlechten af. “Ik wist zelf niet wat ik kon verwachten en hoe het korte haar mij zou staan. Je hebt geen referentie.”

Haar vriendin Amy knipte het overgebleven haar keurig in model. Gelukkig heeft ze geen spijt van de korte coupe. “Mensen zeggen dat het mij ook wel staat en vinden het stoer en knap dat ik het heb gedaan. Daarbij groeit het toch zo weer terug en is het haar al snel verdubbeld. Van kort naar half kort gaat snel, dus binnen een paar weken of maanden is er weer iets mee te doen. Nu is het lekker makkelijk te onderhouden en scheelt het een hoop tijd met douchen.”

De afgeknipte vlechten heeft van Zalingen na haar bezoek aan de kapsalon in een envelop gedaan en in de brievenbus gegooid. Eenmaal bij Stichting Haarwensen worden ze op lengte en kleur gesorteerd. Er zijn meerdere donaties nodig om een haarstuk te maken, want er valt een hoop haar af. “Het haar wordt eerst gekamd en kortere haartjes vallen af. Ook als het niet dezelfde kleur heeft als andere donaties, kan het niet gebruikt worden.” Het overgebleven haar wordt eerst geknoopt tot een haarstuk, daarna in model geknipt en is het klaar om gebruikt te worden.

Kaal voor KiKa

Met haar actie probeert Van Zalingen ook geld op te halen voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De haarstukken van Stichting Haarwens komen tevens bij deze kinderen terecht. Inmiddels heeft ze ruim 300 euro opgehaald en laat ze haar actie doorlopen tot eind augustus. Van Zalingen: “Nu achteraf kunnen mensen mijn korte haar ook echt zien en een kale kop heeft meer invloed.”
Doneren kan via: www.doneeractie.nl/kaal-voor-kika/-44218

Meer berichten