<p>In de sportzaal De Sprong verliep het Offerfeestgebed veilig, maar voelde het wel anders dan normaal.</p>

In de sportzaal De Sprong verliep het Offerfeestgebed veilig, maar voelde het wel anders dan normaal.

(

Foto:Bob Awick

)

Offerfeestgebed anders dan normaal, maar goed verlopen

NAARDEN - Met mondkapjes en extra ruimte tussen de gebedsplekken was het toch mogelijk om vanochtend in sportzaal De Sprong het Offerfeestgebed plaats te laten vinden. De Moskee As-Salaam aan de Kolonel Verveerstraat was, zeker met de corona maatregelen, te klein voor de gemeenschap voor een gezamenlijk gebed. Nu kon dat wel, al was het wel anders dan normaal, laat Othman Chahid van de Naardense Moskee weten.

“De ruimte was prima en voldoende voor de gemeenschap”, vertelt Chahid na afloop. “We konden makkelijk iets meer ruimte houden tussen de gebedsplekken en iedereen had een mondkapje op, anders kreeg je geen toegang.” Vanaf kwart over zeven vanochtend druppelde de eerste mensen de sportzaal binnen. Het Offerfeestgebed is beperkt tot enkel mannen boven de vijftien jaar. Chahid: “Iedereen kwam verspreid per huishouden aanlopen, in groepjes van twee of drie mensen. Ze moesten hun handen desinfecteren en in de gymzaal werden ze door een handhaver naar hun plek gebracht.” 

Ondanks de stijging in het aantal besmettingen wil de gemeenschap toch de draad weer oppakken, met het in acht nemen van de regels. “Om het risico te verlagen doen we juist meer dan dat de overheid vraagt en was het mondkapje verplicht. Als iemand dan toch praat of hoest, houdt dat toch de aerosolen tegen. Ouderen willen vaak het mondkapje voor de veiligheid toch al dragen.”

Minder festiviteiten

De ceremonie van vanochtend was korter dan gewoonlijk. “Puur het officiële gebed vond plaats en we hebben de preek ingekort, omdat zo’n mondkapje niet prettig is voor langere tijd”, legt Chahid uit. “We hebben het beperkt tot 60 minuten.” Normaal gesproken vindt er na het Offerfeestgebed een gezamenlijk ontbijt plaats met koffie, thee en zoetigheden. Ook wenst iedereen elkaar na afloop een fijn Offerfeest middels omhelzen of de handen te schudden. Chahid: “Dat kan nu niet en dat hebben we ook aangegeven. Als je het dan toch wilt doen, doe het dan thuis. Maar hier was het niet toegestaan.”

In huiselijke kring zullen families elkaar ongetwijfeld opzoeken, zegt Chahid. “Daar is geen ontkomen aan. Ze willen elkaar toch zien op deze speciale dag. We hebben aangekaart om het te beperken tot eerstegraads familie, met in acht neming van de richtlijnen en als je ziek bent of koorts hebt thuis te blijven. Er zal wellicht een enkeling zijn die zich er niet aan houdt. Het blijft eigen verantwoordelijkheid.”

Burgemeester Han ter Heegde kwam na het gebed, met mondkapje op, langs bij de gemeenschap en wenste iedereen gezondheid en een fijn Offerfeest toe. Chahid: “Het was een hartverwarmende boodschap. De burgemeester komt altijd twee keer per jaar langs, maar kon dit jaar niet bij de Ramadan komen vanwege het virus.” Ze hebben toen het Suikerfeest ook niet met de hele gemeenschap in de Moskee kunnen vieren.

Nieuwbouw Moskee

Na het Offerfeestgebed vond er dit jaar ook geen inzameling plaats, zoals dat voorheen wel gebeurde tijdens het gezamenlijk ontbijt. Mensen mochten niet blijven hangen in de sportzaal. Daarom was er gisteravond een online inzameling. “We hadden het halsoverkop op deze manier opgezet en mensen konden vanuit huis meekijken”, vertelt Chahid. “Met minimale inzet hebben we toch nog €7.500 euro opgehaald, ongeveer in dezelfde trend als voorgaande jaren.”

Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor de normale kosten die de Moskee maakt, zoals het betalen van de Imam. Maar ze zamelen nu ook geld in voor de nieuwe moskee. Chahid: “Voor de nieuwbouw van onze Moskee een klein stukje verderop van onze huidige locatie. Daarvoor zijn we afhankelijk van donaties. We hebben nog een maand of tien nodig om dat voor te bereiden en we zijn er financieel nog lang niet. Het is nieuwbouw en dat maakt het prijzig.” Naar verwachting zal de nieuwe moskee hopelijk medio april 2021 worden opgeleverd.

Meer berichten