<p>Felicitaties van burgemeester Han ter Heegde voor het diamanten echtpaar Van Dijk-Smit.</p>
<p>Felicitaties van burgemeester Han ter Heegde voor het diamanten echtpaar Van Dijk-Smit.</p> (Foto: © Bob Awick )

Diamanten echtpaar Van Dijk-Smit ontmoette elkaar op de kermis

BUSSUM - Vier jaar voordat ze trouwden leerden zij elkaar kennen op de dorpskermis in Wervershoof, West-Friesland. “Het is op de traditionele manier gebeurd”, vertelt meneer Van Dijk-Smit. “Ik ben geboren en getogen in Wervershoof, mijn vrouw woonde een dorp verderop in Zwaagdijk.” Tijdens de jaarlijkse kermis vierde het hele dorp feest en trok veel bezoekers van omliggende dorpen.

Er waren een paar cafés waar er in een zaaltje achterin werd gedanst. Daar ontmoette het echtpaar, destijds beiden twintig jaar oud, elkaar voor het eerst op de dansvloer. “We hebben eerst om elkaar heen gedraaid voordat we verkering kregen. We hebben heel lang verkering gehad, want trouwen kon toen niet. Er was woningnood en er waren helemaal geen woningen te krijgen.” 

Uiteindelijk kwamen ze terecht in Naarden-Vesting en hebben ze daar een huisje gekocht. Toen konden ze trouwen. “We woonden in de gemeente Hoogkarspel en zijn eerst ‘s ochtends op het gemeentehuis getrouwd. Vervolgens gingen we naar de katholieke kerk van Zwaagdijk om daar voor de kerk te trouwen. Daarna gingen we feesten in de zaal waar ook de dansavonden waren, zoals dat toen gebruikelijk was.” Het pas getrouwde stel werd ‘s avonds door familie terug gereden naar Naarden-Vesting. Maar ondanks dat ze hier wonen, hebben ze altijd een stukje West-Friesland bij zich. “We spreken nog met elkaar in het Friese dialect. Dat zit er helemaal in en gaat er niet meer uit.”

Dankbaar

Meneer Van Dijk-Smit kreeg na zijn diensttijd een baan bij de Chemische Fabriek in Naarden (CFH), waar hij 40 jaar heeft gewerkt als ‘flavorist’, oftewel smaakmaker. ‘Ik ben van origine chemisch analist. Bij CFH ontwikkelde ik aroma’s voor levensmiddelen, zoals koekjes, yoghurt of limonade. Overal waar een smaakje aan te pas kwam werkten wij aan.” Mevrouw Van Dijk-Smit was er voor de drie kinderen die ze snel kregen: twee zoons en een dochter. Pas toen het huis in Naarden-Vesting na 11 jaar te klein werd, zijn ze naar Bussum verhuisd. Hun zoons wonen inmiddels in Almere en hun dochter in Hilversum. Sinds een jaar is het echtpaar naar een appartement midden in het centrum verhuisd. Het echtpaar is ook vijf kleinkinderen rijker, die inmiddels volwassen zijn.

In de 60 jaar dat ze samen zijn heeft het echtpaar veel van de wereld mogen zien. “Indonesië was onze eerste, grote reis in de tropen. Voor de rest zijn we heel Europa doorgereisd en in Amerika geweest”, vertelt meneer Van Dijk-Smit. “Daar kijken we dankbaar en met veel plezier op terug.”

Meer berichten