Foto: Jasmijn Verhulst

Diamanten echtpaar Sonneveld-Bijl: ‘Het geheim: elke dag veel van elkaar houden’.

MUIDEN - Op 20 juli 1960 trouwden ze en 60 jaar later zijn ze nog steeds gelukkig met elkaar. Ze wonen in de oudste boerderij van de Noordpolder, met misschien wel het mooiste uitzicht op het Muiderslot.

Trots laat mevrouw Sonneveld-Bijl de schouw in de keuken zien die vol hangt met felicitatiekaartjes én een brief van de koning. De bedoeling was om een groot feest te geven voor de hele familie in Het Rechthuis in Muiderberg, maar dat moet even op zich wachten. Wel hebben ze maandag met alle kinderen en kleinkinderen gegeten bij Fort Uitermeer.

Mevrouw is geboren in Schipluiden aan de Vlaardingsekade en ontmoette haar man tijdens een Koninginnedagfeest in 1954. “We waren allebei nog hartstikke jong”, vertelt ze. “Ik vond het gewoon een lieve jongen en die wilde ik wel hebben. Het ging allemaal vanzelf.” Meneer woonde aan de oever van De Nieuwe Waterweg tussen Vlaardingen en Maassluis. Mevrouw Sonneveld-Bijl: “Vlak bij zijn huis was een raffinaderij waar altijd een vlam stond te branden. Ik kon die vlam vanuit mijn huis zien en dan wist ik dat hij daar ongeveer woonde.”

Lange afstandsrelatie

Het echtpaar heeft twee jaar lang heen en weer moeten reizen om elkaar te kunnen zien. Meneer Sonneveld: “Mijn vader heeft het land van onze boerderij 35 jaar lang gehuurd van de gemeente Rotterdam, maar we moesten in 1958 verhuizen vanwege het opspuiten. Ons houten huis hebben we meegenomen en in Muiderberg bij de Hakkelaar weer opgebouwd.” 


Ze reisden veel tussen Schipluiden en Muiderberg om bij elkaar te zijn. Mevrouw Sonneveld-Bijl: “Als ik naar Muiderberg ging moest ik eerst met de fiets naar Delft, dan met de trein naar Amsterdam, vervolgens met lijn 9 en dan de bus hier naar de Hakkelaar.” In de tussentijd schreven ze elkaar veel, want mevrouw had thuis geen telefoon. “Dan moest ik naar de buren om te bellen, maar dat doe je ook niet. Dat was wel ingewikkeld.”

Gelukkig trouwden ze in 1960 en gingen ze samenwonen in de boerderij in Muiderberg. Daar kregen ze vijf kinderen: vier dochters en één zoon. De boerderij is niet meer het houten huis dat ooit uit Zuid-Holland is meeverhuisd, maar werd herbouwd en is uitgegroeid tot een groot melkveebedrijf. Hun zoon woont inmiddels op de boerderij met in totaal 200 koeien, waarvan 165 melkkoeien, 40 hectare land en vier melkrobots. Het geheim van hun huwelijk: “Elke dag veel van elkaar houden. Je hebt allemaal weleens wat, maar dat is ook zo weer goed.”

Meer berichten