Foto: © Bob Awick

Burgemeester opent Summer School HCAW

BUSSUM - Met een stevige worp opende burgemeester Han ter Heegde maandag officieel de Summer School van de Bussumse honk- en softbalclub HCAW. Bij het driedaagse evenement komen enthousiaste jeugdhonk- en softballers uit heel Nederland bijeen om te trainen met bekende instructeurs, zoals honkbaltalent Kaj Timmermans die ooit bij HCAW is begonnen.

Het gooien van de eerste bal door een notabele is een ritueel in het honkbal. Bij een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld bij de seizoensopening, gooit in Amerika de president of minister de eerste rituele bal. Daarna kon je Summer School beginnen. “Het is een beetje door Covid-19 gekomen”, vertelt Mimy Sluiter van HCAW. Contactsporten, zoals honk- en softbal, zijn inmiddels weer toegestaan. Sluiter: “Maar je weet niet of het virus in de herfst weer om zich heen grijpt. Het is nog maar de vraag of we dan wel in de sporthal mogen trainen.” Daarom besloot de sportclub om dit evenement te organiseren. “We willen ook in moeilijke tijden iets extra’s doen voor de regio en voor de sport.” De topspelers hebben op dit moment tevens geen competities om te spelen en hebben de tijd om les te geven aan de jeugdspelers.

Feest van herkenning

Sluiter organiseert het evenement samen met Kaj Timmermans, pitcher bij het Nederlands Honkbalteam en topclub Neptunus, maar als kleine jongen begonnen bij HCAW Bussum. Timmermans geeft samen met andere topspelers die op het hoogste niveau van de wereld spelen intensieve clinics in soft- en honkbal. De honderd jeugdspelers die zich hebben aangemeld kennen elkaar vaak al van eerdere wedstrijden. Sluiter: “Het wordt een feest van herkenning, mensen van andere clubs elkaar nog zullen herkennen van eerdere wedstrijden.” 


© Bob Awick

Vanuit Drenthe tot in Brabant komen 100 jeugdspelers van 8 tot 18 jaar drie dagen in Bussum trainen met de beste topspelers. Er worden clinics gegeven in de slagkooi om de kneepjes van het pitchen te leren, ze krijgen les van de catcher van het Nederlands softbalteam om beter te vangen en op het hoofdveld worden er wedstrijden gespeeld.

Concentratie

Sluiter geeft wel met klem aan dat niet iedereen zich zomaar kon aanmelden. “Je moet wel de basisvaardigheden beheersen, anders is het gevaarlijk. Als iemand loeihard een bal naar je toe gooit en je weet niet hoe de handschoen werkt, zou dat niet verantwoord zijn voor het kind. Deze technische en snelle sport moet je niet zomaar doen, want voor je het weet heb je een bal tegen je hoofd.” 


© Bob Awick

Ouders en bezoekers zijn tijdens de Summer School welkom om te komen kijken, al is er wel een maximum aan het aantal mensen op het terrein. Daarbij moet je, volgens Sluiter, niet langs de kant van het veld staan schreeuwen. Sluiter: “Het is een concentratiespelletje. Als een speler op de heuvel staat om te pitchen, moet iedereen hartstikke goed opletten. Dan kun je niet gaan schreeuwen of schelden langs de kant van het sportveld, want dan stoor je in de sport. Hier zijn de ouders lekker stil, een groot verschil met voetbal. Het is hier juist gezellig en je applaudisseert natuurlijk wel voor een mooie actie. En bij een homerun sta je te juichen.”

De jeugdspelers bij de Summer School hebben al ervaring met de sport. Jeugd die dit seizoen ook honk- of softbal wil leren spelen zijn welkom bij de Centrale Trainingen elke woensdag om kennis te leren maken met de sporten.Meer berichten