Met grijpers, handschoenen en vuilniszak gaan inwoners aan de slag het zwerfvuil op te ruimen.
Met grijpers, handschoenen en vuilniszak gaan inwoners aan de slag het zwerfvuil op te ruimen. Foto: © Bob Awick

Inwoners Vesting tegen zwerfvuil: ‘Troeptrimmen op de wallen’

Algemeen

NAARDEN - Door de vele mensen, voornamelijk jongeren, die op zonnige dagen de vestingwallen betrekken om te ontspannen, wordt er veel troep achtergelaten. Inwoners van Naarden-Vesting besluiten zelf de afvalgrijper in de hand te nemen en de wallen te ‘troeptrimmen’. 

Initiatiefnemer Freek Eshuis plaatste afgelopen week een oproep op Facebook om gezamenlijk met andere inwoners de vestingwallen schoon te maken. Bewonersplatform Naarden-Vesting nam de organisatie op zich en heeft het opruim-materiaal geregeld. In totaal hebben 21 mensen zich opgegeven om wandelend of joggend op de vestingwallen zwerfvuil te rapen, waarvan er tien deze zondag al de handen uit de mouwen stak. 

“In vergelijking met een paar weken terug was er beduidend minder troep”, vertelt Fleur Lempers van het Bewonersplatform. “Misschien komt dat door de handhaving of doordat het vakantie is, maar het was goed te merken. Toch hebben we aardig wat opgehaald en groeit het enthousiasme onder de bewoners nog steeds, dus we gaan dit elke eerste zondag van de maand herhalen.” 

Nu de grachten 

Vanuit dit enthousiasme is inmiddels een tweede initiatief ontstaan: de vuilnisvaart. Freek Eshuis: “We hebben veel leuke en enthousiaste reacties gehad. Daar is ook uit voortgekomen dat we volgende week zaterdag een clean-up op het water gaan doen met de boot ‘de Opwaarts’ van de Vestingvaart als boegbeeld.

De zogenoemde ‘vuilnisvaart’ start aanstaande zaterdag om 9:30 uur in de Nieuwe Haven bij de Turfloods. Het deel tussen de Zeepoort, aan het einde van de Oude Haven, en de draaikom bij het industrieterrein wordt in anderhalf uur zwerfvuil-vrij gemaakt. Eshuis: “Hopelijk wordt onze boot gevolgd door een aantal kleinere bootjes.” De organisatie zorgt voor afvalgrijpers, vuilniszakken en afvoer van het vuil.

Eshuis hoopt dat hier ook wat jeugd aan mee zal doen. Zo is er op ‘de Opwaarts’ nog plek voor vier jeugdige vuilruimers. “Op dit moment botert het niet echt tussen inwoners van de vesting en de jeugd. De clean-up zou een mooi bruggetje kunnen zijn.”

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00