Een forse laag bier in de kelder van het Bussumse café.
Een forse laag bier in de kelder van het Bussumse café. (Foto: Rogier Jansen)

Honderden liters bier gelekt in kelder cafe ‘t Raedthuys

BUSSUM - Het was een natte bedoening afgelopen zondag voor café-eigenaar Rogier Jansen. Hij stond tot zijn enkels in het bier toen hij in de kelder van zijn café ‘t Raedthuys kwam. In totaal is er 900 liter bier gelekt. 

“Het is enorm zonde van het bier”, laat Jansen weten. Zondagochtend kwam hij zijn café binnen en bleken alle stoppen eruit te liggen. Na een zoektocht langs alle lampen en stekkers op de begane grond schoot de aardlekschakelaar er nog steeds uit. “Ik dacht aan een vochtprobleem en besloot toch even de kelder in te lopen. Daar stond ik ineens tot mijn enkels in het bier.”

Brandweer schiet te hulp

Jansen heeft in zijn kelder twee tanks van 1000 liter bier liggen, waarvan er een net nieuw aangesloten is. Die nieuwe tank is nu lek, al is het nog niet duidelijk waar de oorzaak ligt. Jansen: “Ik heb de brandweer gebeld om het bier weg te pompen. Zelf heb ik een waterstofzuigertje voor 10 liter, maar als ik daarmee 900 liter bier moet stofzuigen is dat niet te doen. Dan ben ik drie dagen bezig.” De brandweer kwam met groter geschud en met een dompelpomp was alles binnen twee minuten weggezogen. Daarna is de boel snel weer aan kant gemaakt, want in de middag kwamen er gasten naar het café om de Formule 1 te kijken.

Jansen is vooral opgelucht dat de lekkende biertank geen brand heeft veroorzaak. “Liever dat ik de brandweer bel omdat de kelder vol staat met vocht, dan dat de tent in de fik staat.” De schade wordt door Jansen geschat op 4000 euro. De leverancier van het bier en de tanks komt snel langs om de oorzaak van de lekkage te onderzoeken.


Meer berichten