Wethouder Nico Schimmel overhandigt de bos bloemen aan postbode Peter Bakker
Wethouder Nico Schimmel overhandigt de bos bloemen aan postbode Peter Bakker Foto: Jasmijn Verhulst

Feestelijke afsluiting voor geliefde postbode

Algemeen

BUSSUM - Met versierde brievenbussen, cadeautjes, een klein gebakje aan de deur en een mooie bos bloemen van de gemeente Gooise Meren werd vandaag de laatste werkdag van postbode Peter Bakker gevierd. Na 29 jaar stopt de geliefde postbode van wijk Het Spiegel voorgoed.  

"Het is geweldig, het overvalt me allemaal", glunderde Bakker toen hij een cadeaupakket kreeg van bewoners aan de Plaggenweg. "En ik moet nog zoveel werk doen vandaag, Het is druk!" Maar voor een prachtig versierde brievenbus met gedicht kan het werk wel eventjes wachten: 'Oh jee, wat moeten we doen? Onze Peter gaat met pensioen. Het is voor ons niet fijn, om zonder deze top postbode te zijn. We gaan je missen in de straat. Nu komt al onze post vast te laat. Liefs, Nico, Tana, Isaac, Bruno en Ada!' Bakker nam af en toe boekjes mee voor de kinderen van het gezin: "Die koop ik zelf of als er mensen verhuizen en er spullen op straat liggen die je mee mag nemen, dan geef ik die hier af. Kinderen blij, ik blij, iedereen blij."

Wethouder Nico Schimmel bracht namens burgemeester Han ter Heegde een groot boeket om Bakker namens de gemeente nog eens extra in het zonnetje te zetten. Bedankt voor al die jaren dat jij je ingezet hebt voor de gemeenschap als postbode, maar zeker ook als mens. Altijd in Naarden en Bussum geweest. En daar zijn we je dankbaar voor. En we hopen dat je nog veel plezier gaat hebben de komende jaren met ongetwijfeld veel dingen die je gaat doen. Want stilzitten dat zit niet in je aard." 

Altijd genoten

Het werk als postbode kwam Bakker spontaan tegemoet toen hij via via de tip kreeg bij het postkantoor te solliciteren. "Ik werkte hiervoor in de bouw en dat werd zwaar. De tijd werd toen een beetje onrustig. Ik kreeg toen van iemand de tip om naar het oude postkantoor te gaan en te zeggen dat ik door hem ben gestuurd. Ik ging naar het oude postkantoor en noem daar zijn naam. De reactie was gelijk: 'Oh, hij heeft je gestuurd? Dan is het goed. Wanneer kun je opzeggen en hier beginnen?' Ik wist niet wat mij gebeurde en gaf aan over veertien dagen te kunnen beginnen. En toen was ik aangenomen, nog voor ik gekeurd was. Geweldig! En ik heb het beloond door 29 jaar dat met voldoening te blijven doen. 

In weer en wind bracht Bakker de post rond en heeft daar altijd van genoten. "Ik heb met fiets en al op de straat gelegen als het ijzelde. Ik heb gelopen in de zomer dat ik bijna verbrandde in de hitte. Maar dat neem je allemaal voor lief, dat hoort bij het vak. Je moet het zien als een uitdaging, zoals iedere dag een uitdaging is. En zolang je er plezier in kwijt kunt en je plezier geeft aan een ander, dan ontvang je soms ook iets terug en blijf je gemotiveerd." 

Briefjes schrijven

Naast het plezier dat Bakker van nature uitstraalt als hij zijn wijk loopt, waarderen buurtbewoners hem ook om zijn betrokkenheid en de zelfgeschreven briefjes. Bakker: "Ik schrijf graag briefjes aan mensen die het moeilijk hebben. In de coronatijd heb ik ook briefjes geschreven aan mensen die het moeilijk hebben, zoals aan bewoners verzorgingshuizen. Daar schreef ik aan: 'Lieve mensen, houd vol!' En als ik dan voorbij kom rijden en ik zie mensen achter het raam zitten van de recreatieruimte van het verzorgingshuis, dan bonken ze op het raam en dan zwaaien ze. Dan stop ik, zwaai ik terug en doe ik een klein dansje. En dan zijn ze weer eventjes blij." Bakker ging voorheen ook altijd langs bij dementerenden uit de buurt voor een klein praatje. 

Nu Bakker met pensioen gaat kan hij zijn enorm zware postbode fiets inleveren en zijn energie in andere dingen steken. "Ik ga mij meer wijden aan mijn twee zoons. Een zoon is een vlieger in de wind, de ander heeft aandacht nodig. Daar heb ik nu meer tijd voor. Maar ik ga de mensen missen, vooral de reacties en praatjes. De post zelf zal ik niet missen, want alles wordt harder. Het is zeer druk, zelfs nu in de zomer terwijl het normaal dan rustig is. In mijn laatste middag als postbode moet ik nog vol aan de bak, maar ik doe het met veel plezier. De klant is tenslotte koning."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Komt dit nog goed en rennen voor het GAD? Mensen 4 aug, 15:00
Logo
Afbeelding
Derkan Atakan en John ter Riet verruilden Amsterdam voor herenhuis in Bussum ‘Gooise Mannen’ zetten interieur-wereld op zijn kop Mensen 4 aug, 13:00
Afbeelding
Ontmanteling Tergooi blijkt toch niet duurzamer te zijn dan transformatie Politiek 4 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 3 aug, 13:00
Afbeelding
Dertiende editie van Sherrytea Toernooi is in zicht Sport 3 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
'De kans om binnen eigen wijk te verhuizen naar meer passende woning' Hilversum denkt serieus na over verdichting in Hilversumse Meent met kleine woningen Buurt / wijk 3 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
Raadslid pleit voor opheffing PMD-afvalstroom Hugo Bellaart (VVD) is klaar met oranje kliko: ‘Je reinste misleiding’ Natuur en Milieu 2 aug, 16:01
Afbeelding
Mobiele (koffie) Tafel gaat op Zomertour door Muiden en Muiderberg Buurt / wijk 2 aug, 12:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief