Oud-wethouder Marleen Sanderse samen met haar man Herman en zoon Pieter.
Oud-wethouder Marleen Sanderse samen met haar man Herman en zoon Pieter. Foto: © Bob Awick

'Heel gaaf dat ik uit zo veel kandidaten gekozen ben'

Algemeen

NAARDEN - Marleen Sanderse, die in de jaren 2014-2018 wethouder was in Naarden (later Gooise Meren), wordt de nieuwe burgemeester van Hattem. De gemeenteraad van het hanzestadje heeft daartoe besloten. De 43-jarige Sanderse is geselecteerd uit 63 (!) kandidaten. Ze onderscheidde zich vooral door haar verbindende stijl. De beëdiging staat gepland voor medio september.

"Ik ben superblij", reageert Sanderse. "Het is heel gaaf dat ik uit zo veel kandidaten gekozen ben." Sanderse woont met haar gezin - man Herman van der Werf en hun 7-jarige zoon Pieter - in Naarden. Ze is momenteel adjunct-afdelingsmanager Stedelijk beleid bij de gemeente Almere en Statenlid voor het CDA in de provincie Noord-Holland. Sanderse heeft bestuurskunde gestudeerd en is een voormalig paralympisch sportster.

Oliespuiter

'Mensenmens' Sanderse omschrijft Hattem, dat in meerdere opzichten veel weg heeft van Naarden, als een prachtige stad waar het heel erg goed gaat en waar mensen met veel plezier wonen. "En dat moet vooral zo blijven. Daar wil ik aan bijdragen. Dat kun je doen door te weten wat er leeft en wat er speelt. Als burgemeester heb je veel verschillende rollen. Soms moet je even de oliespuiter zijn, soms knopen doorhakken en soms de openbare orde en veiligheid handhaven, en ik ga díe rol spelen die op dat moment nodig is. Het lijkt mij heel leuk om daar snel in te schakelen."

Verhuizen

Het gezin gaat naar Hattem verhuizen. "Dat hoort bij het ambt. Natuurlijk heb ik gedacht: zie ik mijn gezin hier landen? En ja, dat zie ik daar wel gebeuren." De gemeente beschikt niet over een ambtswoning. "We zijn druk op zoek en ik ben groot fan van Funda op dit moment." Zij en haar man begeven zich vanaf september niet op onbekend terrein. De twee groeiden op in de Noordoostpolder en waren toen al veelal op Zwolle aangewezen. "Het was de dichtstbijzijnde grote stad bij de Noordoostpolder en Hattem ligt dicht tegen Zwolle aan." Voor haar man, die in Dronten werkt, ziet ze ook voordelen. "Hij is vanuit Hattem sneller op kantoor dan vanuit Naarden." Maar voor de nog jonge Pieter zal het moeilijker worden. Sanderse: "Alle verandering is lastig, maar ik weet zeker dat hij daar ook een mooie start gaat krijgen."

Ontzettend veel zin

Ze heeft er vertrouwen in dat ze ook zelf in Hattem gaat aarden. "Het is een prachtige gemeente met een rijk verenigingsleven. Ik kijk ernaar uit om daar in te duiken en alle mensen te leren kennen. Ik was er net even voor wat praktische zaken en toen werd ik al door mensen aangesproken op straat en dan denk ik: o wat het is het toch ook leuk om hier deze rol te vervullen." Ze ziet ook een mooie uitdaging. "Het is niet zo dat ik op de tent ga passen. Daar ben ik het type ook niet voor. Er ligt genoeg werk en daar heb ik ontzettend veel zin", zegt Sanderse tot slot.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief