De haan is er klaar voor om teruggeplaatst te worden op de torenspits.
De haan is er klaar voor om teruggeplaatst te worden op de torenspits. (Foto: ©Jacqueline Roest)

Haan terug op toren Grote Kerk Naarden

NAARDEN - De haan van de Grote Kerk Naarden is vanmiddag vanaf de grond naar zijn vertrouwde plek op de toren gehesen. In de haan werd in een speciale koker een boodschap bijgevoegd: 'De oude haan op de toren van Naarden uit 1661 is hersteld door loodgietersbedrijf Jobse te Middelburg onder leiding van architect P.D. van Vliet te Loosdrecht en herplaatst op 1 juli 2020, 13.30 uur door Stephan van Populier in opdracht van burgemeester Han ter Heegde van de gemeente Gooise Meren'. De burgervader kreeg van dit schrijven schrijven een ingelijste kopie.

De haan is een tijdje weggeweest voor een restauratie. De toren zelf wordt momenteel ook gerestaureerd, inclusief het kruis, de gouden bol en de klok.

De terugplaatsing van de haan werd met korte toespraakjes ingeleid door burgemeester Han ter Heegde en wethouder Alexander Luijten. De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Gooise Meren, want zij is de eigenaar van de toren.

Eind in zicht

De kerk staat al ruim twee jaar in de steigers, maar het einde van de restauratie is in zicht. Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen de restauratie van de toren in de tijd te laten aansluiten bij de renovatie van het dak van de kerk. Hiervoor heeft Stichting Grote Kerk Naarden rijkssubsidie ontvangen. De uitvoering van de diverse werkzaamheden staat onder regie van architect Paul van Vliet. Over enkele maanden zijn het gebouw en de toren weer in volle glorie te bewonderen.

Attractie

Dat de lokale overheid eigenaar is van een kerktoren, is in Nederland niet ongebruikelijk. Dit is een overblijfsel van een in 1798 door Napoleon ingevoerde wet. Alle kerktorens werden destijds eigendom van de overheid. Dit gaf de Franse bezetter de kans om de torens te gebruiken als militaire uitkijkpost. En bij calamiteiten, zoals hoog water, was de toren een geschikte schuilplaats.
Tegenwoordig is de toren een leuke en interessante attractie voor jeugdige en volwassen bezoekers van de vestingstad. Vanaf zeventig meter hoogte hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de omgeving. Torengidsen van Vereniging Vestingstad Naarden begeleiden bezoekers bij de beklimming, vertellen over de achtergronden van de toren en demonstreren de Slinger van Foucault.


Meer berichten