Foto: PR

Symbolische duik burgemeester Han ter Heegde in kader van Swim to Fight Cancer

GOOISE MEREN - Burgemeester Han ter Heegde, die in 2019 twee kilometer in de Vecht heeft gezwommen tegen kanker, gaat op zaterdag 4 juli opnieuw bij de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden opnieuw een stukje zwemmen. Een aantal mensen van de organisatie zwemt met hem mee. Ter Heegde staat daarbij symbool voor alle inwoners van Gooise Meren.

Hij is één van circa twintig burgemeesters in het hele land, die symbolisch, in hun eigen gemeente, gaan zwemmen, De organisatie wil hiermee al die mensen die met kanker te maken hebben een hart onder de riem steken. "Dit jaar gaan we niet massaal het water in, maar in gedachten wel", aldus Barbara van der Vlugt-Witvoet, voorzitter Swim to Fight Cancer Gooise Meren.
Vorig jaar werd in Muiden (Gooise Meren) een bedrag van 130.000 euro bijeen gezwommen voor onderzoek tegen kanker. Ter Heegde heeft al toegezegd om in 2021, als dat weer mogelijk is, samen met iedereen die zich daarvoor bij de organisatie aanmeldt, graag de complete afstand van twee kilometer af te leggen.

Tijd voor Max

De Gooise Meren-burgemeester was maandagmiddag te gast in Tijd voor Max (Omroep Max, NPO1) om te vertellen over het initiatief, zijn eerdere zwemtocht en de symbolische actie van komende zaterdag. In 2020 zouden er maar liefst 22 edities van Swim to Fight Cancer plaatsvinden door heel Nederland. Door het uitbreken van de coronacrisis zijn al deze evenementen uitgesteld, en zal er dit jaar niet gezwommen worden. "Dat is vooral heel verdrietig voor al die mensen die in hun omgeving te maken hebben met kanker, en dit moment wilden aangrijpen om hun onmacht om te zetten in kracht. Maar het is ook heel teleurstellend dat de organisatie hierdoor in 2020 minder onderzoek naar kanker kan financieren dan verwacht."

Onderzoek

Met een korte actie op zaterdag 4 juli wil de organisatie in elk geval één onderzoek financieren: Het ontwikkelen van een vaccin tegen kanker. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Professor Arjan Griffioen aan het VUMC. Het onderzoek heeft een looptijd van vier jaar en kost 781.396 euro.

Meer berichten