Ahmed Hussein was net twee weken eigenaar van zijn koffiebar toen de coronacrisis roet in het eten gooide.
Ahmed Hussein was net twee weken eigenaar van zijn koffiebar toen de coronacrisis roet in het eten gooide. (Foto: © Bob Awick )

'Mijn café was net twee weken open toen ik de deuren weer moest sluiten'

REGIO - Nederland ging gedeeltelijk op slot. Is het mogelijk om te ondernemen in tijden van corona? Deze vier ondernemers werkten ondanks alles door. Landelijk vroegen rond de 374.000 zelfstandigen de financiële overbruggingsregeling voor zelfstandigen (TOZO) aan. 

In regio 't Gooi en de Vechtstreek stond de teller na de eerste week intelligente lock-down op 4.800 aanvragen. Hoe hebben de ondernemers in de regio de zware coronatijd beleefd? De caféhouder, taxichauffeur, yogadocente en huisstijlontwerper vertellen hoe zij met creativiteit en flexibiliteit het hoofd boven water houden.

Slikken

"Ik was net twee weken gestart als eigenaar van mijn koffiebar toen ik de deuren weer kon sluiten", blikt Ahmed Hussein, eigenaar van 11 O'COFFEE terug op zondag 15 maart. De datum die horecaondernemers zich lang zullen herinneren als de eerste dag dat gasten ontvangen wekenlang niet mogelijk zou zijn. "Het was slikken. Ik heb er een week van bij moeten komen." De uitbraak kon eigenlijk niet op een slechter moment komen voor de caféhouder. "Mijn zaak begon juist goed te lopen."

Taxichauffeur

Ook voor taxichauffeur Rocco Uijtdewilligen viel het werk in één klap stil. "De angst voor het virus zat er goed in. Ik rijd voor de zorg, maar zelfs naar dit vervoer was geen vraag. Ik heb in april nog een laatste ritje voor 10 euro gereden."
Creatief ondernemer Bart Landman van HSTotaal bleef op afstand aan het werk, maar merkte dat de prioriteiten van sommige opdrachtgevers ergens anders lagen dan bij de geplande nieuwe huisstijl. "Het betekende in mei een dip in mijn opdrachten. Ik heb het werk echt bij elkaar moeten harken en ben maar begonnen met een marketingtraining", geeft hij de impact van de coronacrisis op zijn ondernemerschap weer.

Nog leniger

Barbara Schriek is eigenares van Yoga Hilversum. Op de dag dat Nederland in lockdown ging, organiseerde zij haar eerste yogales op afstand. "Een aantal deelnemers durfde al niet meer te komen en ik begreep direct dat ik hier iets mee moest", zegt ze terugkijkend. Eerst via Facebook en later via Zoom heeft ze haar hele lesaanbod op afstand door laten gaan en naar nieuwe mogelijkheden, passend bij corona, gezocht, zoals het Feminine Home Retreat. Ook heeft de onderneemster hard gewerkt aan een onlineyogaplatform met yogaoefeningen op film. "Ik ben door corona nog leniger geworden dan ik al was", klinkt het opgewekt.

Homemade

Na zijn week bijkomen, ging Ahmed Hussein op zoek naar ondernemerskansen in tijden van corona. "Ik ben begonnen met homemade gebak en coffee to go. Mensen kunnen bij mij koffie en zelfgemaakte baklava, bananenbrood en appeltaart halen."
Op advies van zijn boekhouder vroeg hij TOZO en TOGS, de 4000 euro voor ondernemers, aan. Het heeft niet voldoende opgeleverd voor de net startende caféhouder. Rancuneus is hij niet. "Negativisme heeft geen zin. Dat we allemaal gezond blijven, is belangrijker."

TOZO-uitkering

Uijtdewilligen van Taxi Rocco heeft met doorzichtig zeil zijn taxi coronaproof gemaakt. Hij maakt zich weinig zorgen. "Voor de chauffeurs op straat breken moeilijke tijden aan", is zijn verwachting. "Het zorgvervoer komt wel weer op gang." Zijn ervaring met het aanvragen van de TOZO-uitkering is positief. "Binnen een week kreeg ik zonder controle een voorschot voor maart gestort. En ook het geld voor april en mei was er vrij snel."
Barbara Schriek is minder enthousiast over de TOGS. "Mijn onderneming had niet de goede SBI-code", vertelt ze. "Ik heb heel wat mailtjes moeten sturen om uit te leggen wat ik verdien. Vandaag stuur ik ze ongeveer mijn hele boekhouding. Ik hoop dat ik uiteindelijk wel betaald krijg." Bart Landman is daarentegen weer wel te spreken over de financiële regeling. "Ik was verrast over de snelheid waarmee het bedrag zonder aankondiging vooraf op mijn rekening stond."

Meer berichten