De Kinderkade aan de Noordpolderweg in Muiden
De Kinderkade aan de Noordpolderweg in Muiden Foto: Jasmijn Verhulst

Enorme wachtlijsten bij kinderopvang: "Het is volle bak"

Algemeen

MUIDEN - Een plekje vinden voor je zoon of dochter op de kinderopvang blijkt op dit moment een enorme uitdaging in en om Muiden. "Het is volle bak", vertelt Marit Bos van kinderopvang de Kinderkade. "We hebben gewoon geen plek meer en moeten heel veel mensen teleurstellen."

Er staan inmiddels ruim 200 kinderen op de wachtlijst van de Kinderkade, wat leidt tot een wachttijd van twee jaar of langer. Bos: "Het is te gek voor woorden. Het zijn allemaal jonge gezinnen die hier in de buurt een huis hebben gekocht en ze kunnen gewoon hun kinderen niet kwijt. Het is wel een probleem, ook voor ons. De planning maken is niet grappig meer."

De extra kinderopvang die op het KNSF terrein komt in de brede school is volgens de planning pas in 2021 klaar. Dat is volgens Marit Bos niet snel genoeg en mogelijk nog steeds te weinig voor het aantal kinderen dat kinderopvang nodig heeft.

Structureel meer plekken 

De gemeente Gooise Meren erkent dat er inderdaad een tekort is aan kinderopvangplekken in de regio. "Ik denk dat het belangrijk is dat we het hebben over alle ontwikkelingen die daar plaats vinden", aldus wethouder Geert-Jan Hendriks. "De verdubbeling van het aantal inwoners in Muiden en de aanleg van de wijk in de Bloemendalerpolder in een paar jaar tijd is een forse opgave waar wij heel veel aandacht aan schenken." De gemeente geeft aan volop benadert te worden door toekomstige inwoners die nu al zoeken naar kinderopvangplekken. 

Het is volgens wethouder Hendriks heel helder dat er structureel meer capaciteit nodig is, maar geeft aan dat de kinderopvang geen sector is die de gemeente beheert. "We kunnen er aan onze kant alles aan doen. Twee weken geleden heb ik nog digitaal 'rond de tafel' gezeten met de sector en er worden veel gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen om extra kinderopvang te realiseren." 

Binnenkort is er waarschijnlijk al een kogel door de kerk voor een extra kinderopvang, maar daar wil de wethouder zich nog niet over uitspreken voor dat plan definitief is. Op het speelplein van de PC Hooftschool zijn inmiddels tijdelijk twee extra lokalen gerealiseerd om meer plekken te creëren.

Niet alleen nu, maar ook later

Ondanks dat de voorbereidingen van de bouw van het kindcentrum in de Krijgsman bijna beginnen wil wethouder Hendriks meer gaan monitoren hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt. "We moeten niet alleen naar de korte termijn kijken, maar ook zicht houden of er de komende jaren voldoende faciliteiten zijn. Niet alleen de kinderopvang, maar ook de capaciteit van de basisscholen. We gaan de komende jaren met een flinke piek te maken krijgen. Die kinderen worden ouder en we moeten goed in de gaten houden waar zij behoefte aan hebben. Niet alleen nu, ook over tien jaar."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Brigitte Quadflieg ‘We willen heel graag inspireren’ Natuur en Milieu 9 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Manege Any Dale blij met hun oorspronkelijke ‘oude’ naam ‘Vooral bij het communiceren naar leden of klanten toe was de naam niet eenvoudig’ Bedrijven 8 aug, 13:54
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij Buurtplatform KTV zet zich massaal in om wijken zwerfvuilvrij te krijgen Natuur en Milieu 8 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Topografische kaarten met en zonder geheime plekken Algemeen 7 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn ‘We moeten in toekomst creatief zijn met inkomsten en uitgaven’ Mensen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
'Wordt actief en bouw gezonde gewoontes' Biko Blommestein maakt aangepast sporten in het Gooi aantrekkelijk Sport 5 aug, 13:00
Logo
Afbeelding
Zoektocht naar verbinding in een stad die verdubbelt ‘Mijn Muiden’: Nascha Hager uit de Pr. Irenestraat Mensen 5 aug, 08:00
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 16:30
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief