Henk Makker stopt als directeur van de katholieke basisschool De Hoeksteen.
Henk Makker stopt als directeur van de katholieke basisschool De Hoeksteen. Foto: © Bob Awick

De Hoeksteen-directeur Henk Makker stopt na ruim 21 jaar

Algemeen

BUSSUM - Henk Makker (69) is een geboren Laarder, woont tegenwoordig in Hilversum en neemt afscheid als directeur van basisschool De Hoeksteen in Bussum. "Een aderlating voor De Hoeksteen", zegt een moeder met een dochter op een andere Bussumse school. Zij bevestigt dat schooldirecteur Henk Makker in het dorp bekend staat als een topper. Maar de energieke en sportieve 69-jarige Hilversummer vindt het na 22 jaar nu toch écht mooi geweest. Hij geeft per 1 augustus het stokje over aan Floor Tiesing (50).

Makker is een échte verbinder. Dat deed hij vroeger al in zijn sportschool, die hij vijftien jaar lang samen met zijn broer Michel runde in de Bijvanck in Blaricum. "We waren zeven dagen in de week open en introduceerden ontbijtfitness. Maar toen kwam de vacature voor schooldirecteur op de katholieke basisschool De Hoeksteen voorbij." Hij solliciteerde, werd aangenomen en vond er een goede balanspositie, zoals hij zelf zegt.

Team bouwen

De directeur ging de school managen als zijn sportclub, liet de mensen in hun waarde en zette hen in hun kracht. Hij creëerde een laagdrempelige sfeer, zorgde voor goede onderlinge verhoudingen en maakte ook direct een einde aan de bestaande eilandstructuur. De deuren van de klaslokalen gingen letterlijk open en hij bouwde een team. De Hoeksteen werd steeds populairder, groeide constant en het leerlingenaantal is tegenwoordig verdubbeld tot ruim 500 kinderen.

Gelukkige kleuterperiode

"Het welbevinden van de kinderen staat voorop", zegt Makker, die mede om die reden naast het creëren van een gelukkige kleuterperiode ("opdat de kleintjes uiteindelijk zullen uitgroeien tot gelukkige mensen") ook circuslessen introduceerde. "Want ook op dat terrein kunnen kinderen excelleren."
Voor grote en kleine klanten is Makker altijd te bereiken. "Al zit Hare Majesteit bij me. Als zij me nodig hebben, gaat zij eruit en komen zij erin", zegt levensgenieter Makker serieus. Hij is trots op zijn team, dat goed in de steigers staat ("De Hoeksteen heeft een mooie personeelsgroep"). Een medewerkster klapt uit de school en vertelt lachend dat haar directeur de mannen 'oude struikrovers' noemt en de dames - ongeacht hun leeftijd - 'jonge blommen' of 'grietjes'. De directeur vindt zichzelf geen zeikerd. "Maar ik kan wel corrigeren als het moet en de boel leiden", zegt Makker, die in het verleden voor de klas stond op De Ploeg in Laren.

Leven vieren

De Hilversummer zit nu in zijn 70ste levensjaar. Achter de geraniums gaat hij niet zitten. Hij is door de LERF (Landelijke Erkenningsregeling Fitness) gevraagd om sportscholen aangesloten bij NL Actief, de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland, te keuren. Tevens blijft hij actief als examinator en examenvoorzitter. "Ik ben niet van ora en labora, maar wel van het leven vieren. Maak het gezellig en heb het fijn met elkaar. Ook op school pakken we elk moment aan om iets te vieren." Natuurlijk vindt hij het hartstikke jammer dat hij deze job achter zich laat. "Het is een soort kind van me geworden, maar het is wel een bewuste keuze. Ik kan het met een gerust hart loslaten. We hebben er met elkaar een goedlopende zaak van gemaakt."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00