Spant! voorlopig nog niet open voor voorstellingen.
Spant! voorlopig nog niet open voor voorstellingen. (Foto: PR)

Spant! wil voorstellingen bij buurman Fier

GOOISE MEREN - De directie van Spant! ziet er geen brood in om het theaterseizoen te vervolgen met dertig gasten in de zaal. Ook de honderd die per 1 juli weer welkom zijn, vormen een te smalle basis om deze zomer in de zalen van Spant! al een aansprekend programma samen te stellen. "Een eenvoudige rekensom leert dat dit geen haalbare kaart is. Dit nog los van 'de beleving' wanneer er honderd man in een zaal van 775 stoelen zitten. Daar doen we niemand een plezier mee", meldt directeur Paul Haighton.

"Gelukkig zijn we ondernemer genoeg om nieuwe wegen te zoeken en te kijken wat er wel kan deze zomer. Zo zijn we bijvoorbeeld in gesprek met onze impresariaten over leuke, zomerse openluchtvoorstellingen in de tuin van Fier Bussum."

Per kwartaal

Haighton verwacht in de loop van de zomer het nieuwe theaterprogramma 2020/2021 te presenteren. "Voor dit seizoen bekijken we wellicht steeds per kwartaal hoe we goed kunnen inspelen op alle ontwikkelingen." Dat nieuwe seizoen start in het najaar en wordt voor de eerste maanden afgestemd op de anderhalvemeterregel. "Dit betekent maximaal 225 stoelen in plaats van 775. Maar wel met de beleving en de gastvrijheid die de gasten van ons gewend zijn." Intiemer zelfs, want een van de ideëen is bijvoorbeeld om de benedenzaal om te toveren tot een sfeervol variététheater met tafeltjes en stoeltjes. Haighton: "Daar gaan de ‘normale’ rijen dan even weg en op de tafeltjes staan hapjes en drankjes bij binnenkomst klaar. Ook zijn we met artiesten in gesprek om dezelfde voorstelling meerdere keren per dag te spelen, of meerdere dagen achter elkaar", gaat de theaterdirecteur verder, die tevens benoemt dat de afgelopen bijzonder zwaar waren voor Spant! "Van de één op andere dag lege zalen, geen applaus. Hoewel uiteraard noodzakelijk voor de volksgezondheid, was het bijzonder triest al die mooie voorstellingen te moeten afgelasten waar veel artiesten lang voor hebben gerepeteerd. De aanblik van een uitgestorven theater, grote onzekerheid over de toekomst en onmacht trekken een zware wissel op ons team."

Enorme klap

Ook financieel is de coronacrisis voor dit Bussumse theater een enorme klap. Eerder vertelde Haighton al in BussumsNieuws dat niet alleen de theaterinkomsten, maar als gevolg van de RIVM-maatregelen eveneens alle congressen en evenementen wegvielen, en daarmee inkomsten. "Daarom kunnen wij deze overmachtsituatie niet de baas worden zonder steun. Het voelt vreemd om dat te moeten schrijven als ondernemers, maar de situatie van een gedwongen sluiting en capaciteitsbeperkingen dwingt ons hiertoe. Wij zijn gelukkig in constructief gesprek met onze verhuurder en grijpen de voorzieningen die de overheid in het leven geroepen heeft natuurlijk met beide handen aan."

Voucher

Het Spant!-team hoopt - zodra het weer kan - weer in groten getale bezoekers te ontvangen. De meeste afgelaste voorstellingen worden op een later tijdstip ingehaald, maar voor niet te verplaatsen voorstellingen komt Spant! voor de zomervakantie met een klip-en-klare voucherregeling. Met zo'n voucher, die drie jaar geldig blijft, kan op een later moment volledig of deels een voorstelling 'betaald' worden. Ook kan deze voucher gebruikt worden voor bijvoorbeeld het theaterrestaurant.

Meer berichten