Afbeelding
Foto: Bob Awick

GGD klaar voor nieuwe hoos; tweede coronateststraat volgt

Algemeen

NAARDEN - Nu het kabinet heeft aangekondigd dat alle inwoners van Nederland met klachten zich op het coronavirus kunnen laten testen, is het alle hens aan dek bij de 25 GGD'en in het land. Dat geldt natuurlijk ook voor de GGD Gooi en Vechtstreek.

De huidige coronateststraat bij de brandweerkazerne in Bussum kan dagelijks tweehonderd testen aan. Vanaf volgende maand - als de hele 'goegemeente' met een loopneus zich mag laten testen - moet dat aantal opgeschroefd worden naar vijfhonderd testen per dag.

Tweede teststraat

Daarom komt er dus elders in deze regio een tweede coronateststraat, zodat aan de wens van de overheid kan worden voldaan. Waar deze bijzondere straat in de regio gerealiseerd wordt, mag Marije Mansfeld (woordvoerder GGD Gooi en Vechtstreek) niet mededelen. "De voorbereidingen hiertoe zijn getroffen en de tweede straat is nagenoeg gereed. Het is een goede locatie die makkelijk is aan te rijden. De gemeente waar de straat komt, communiceert dit naar haar inwoners", vertelt Mansfeld. "De teststraat gaat overigens pas open als er zo veel aanvragen zijn dat we het in Bussum niet meer alleen kunnen bolwerken. Maar hoe je het ook wendt of keert, er komt een tweede teststraat en die kan 'any moment' open."

Terugloop

Overigens is het percentage positief op het coronavirus geteste mensen aanzienlijk gedaald. "Er zijn in totaal 847 mensen getest en tot en met vorige week was 14 procent positief getest. Het percentage positieven is teruggelopen van 24 procent in de eerste week naar 1 procent in de afgelopen week." Momenteel mogen alleen bepaalde beroepsgroepen gebruikmaken van de teststraat. "Gemiddeld krijgen we vijftien tot twintig mensen, maar gisteren was het met dertig een drukke dag."
Uit cijfers (bijgewerkt tot en met 20 mei) blijkt dat 53 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus (positief getest); 29 mannen en 24 vrouwen. Het betreft inwoners uit Blaricum (2), Gooise Meren (6), Hilversum (29), Huizen (4), Laren (1), Weesp (10) en Wijdemeren (1). De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar (spreiding van 64 tot 98 jaar). De locatie van overlijden betrof 15 keer een ziekenhuis en 38 keer een verpleeghuis.

Bron- en contactonderzoek

Mansfeld verwacht dat het landelijke nummer waar mensen zich met klachten kunnen aanmelden voor een coronatest vandaag - of in ieder geval deze week - wordt gecommuniceerd. "Mensen kunnen dus niet op de bonnefooi komen, maar alleen via aanmelding bij ons terechtkomen." De GGD'en gaan ook zorgdragen voor het bron- en contactonderzoek. GGD-directeur René Stumpel liet de gemeenteraad van Gooise Meren vorige week weten dat ze hiervoor intern kunnen opschalen tot dertig mensen. Indien nodig worden hiervoor ook landelijke callcenters ingezet.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Expositie ‘BROOS’ bij Galerie Pouloeuff Cultureel 30 sep, 12:22
Logo
Afbeelding
Frank Mooijman: 'Met geld kun je geen kampioensteam kopen' Familieclub. Vriendengroep. Coach Rombley. Landstitel voor HCAW is kampioenschap van het collectief Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Musicalcomedy ‘Blind Date’ in Spant; over de wondere wereld van daten Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
'Gemeenteraadsleden moeten onderbouwing eisen' Verontwaardiging bij omwonenden over nieuwbouwplannen voor De Gooise Warande Buurt & wijk 30 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
'In het begin het heel moeilijk' Van vluchteling tot ondernemer. Een KvK-nummer, een naaimachine en een auto. Meer had Ziba Khani niet nodig regio 29 sep, 18:05
Afbeelding
Seniorenmarkt in gemeentehuis Zorg 29 sep, 16:22
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van mishandeling Politie 29 sep, 14:45
Afbeelding
40 miljoen euro extra voor onder andere gemeenten en lokale initiatieven Ministerie van VWS met ‘Beppie on Tour’ langs lokale initiatieven tijdens Week tegen Eenzaamheid Zorg 29 sep, 14:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief