Afbeelding
Foto: PR

Het Nederlands Vestingmuseum gaat 1 juni weer open; wel reserveren!

Algemeen

NAARDEN - Na een noodgedwongen sluiting van tweeënhalve maand vanwege het coronavirus gaat Het Nederlands Vestingmuseum op 1 juni aanstaande weer open. Het museum in Naarden-Vesting is enorm blij dat het haar fraaie erfgoedlocatie en collectie weer kan tonen.

Op donderdag 12 maart 2020 kondigde premier Mark Rutte in een persconferentie aan dat culturele instellingen zoals musea en theaters als één van de eerste sectoren per direct de deuren moesten sluiten. In de daaropvolgende dagen moesten ook andere branches op last van de overheid dicht en kreeg heel Nederland maatregelen opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Protocol

In Naarden-Vesting was de sluiting van de culturele instellingen, musea en horeca, die van groot belang zijn voor de vitaliteit van de vestingstad, goed te merken; vooral de eerste weken was het onwezenlijk stil op straat, meldt een woordvoerder van het museum. Nu de verspreiding van het coronavirus gelukkig meer onder controle is, worden beperkingen geleidelijk weer versoepeld. Per 1 juni 2020 mogen de musea onder strikte voorwaarden weer open. De Museumvereniging heeft samen met het RIVM een protocol opgesteld waaraan musea moeten voldoen. De medewerkers van Het Nederlands Vestingmuseum zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om de vereiste maatregelen te nemen, zodat ze bezoekers straks weer op een veilige en prettige manier kunnen ontvangen.

Tijdsloten

Voorlopig zijn musea alleen te bezoeken als je vooraf hebt gereserveerd. Er wordt gewerkt met tijdsloten waarin een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag om drukte te voorkomen. Musea wordt afgeraden een beroep te doen op de inzet van vrijwilligers die behoren tot een risicogroep, zoals 70-plussers en mensen met onderliggende gezondheidsklachten. "Dit is een hard gelag, zowel voor het museum als voor deze zeer betrokken vrijwilligers. Met de gezondheid van mensen nemen we echter geen enkel risico, hierin volgen we strikt de adviezen van de Museumvereniging en het RIVM. Gevolg hiervan is dat het museum vooralsnog vier dagen per week geopend zal zijn. We zijn daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich belangeloos voor het museum willen inzetten. Hopelijk kunnen we het aantal openingsdagen dan uitbreiden", aldus Pieter Koudijs van Het Nederlands Vestingmuseum.

Gouden Eeuw

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op Bastion Turfpoort, één van de zes bastions waar Naarden-Vesting haar typerende stervorm aan ontleend. Deze erfgoedlocatie bevindt zich nog grotendeels in de originele staat uit de Gouden Eeuw. Op het buitenterrein van twee hectare (20.000 m²) en in de vier ondergrondse kazematten krijgen bezoekers een goed inzicht hoe de vesting vroeger als verdedigingswerk functioneerde. Online reserveren kan via www.vestingmuseum.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief