Emilie Gordenker (algemeen directeur Van Gogh Museum) overhandigt Saskia uit Bussum haar eigen ‘Amandelbloesem’.
Emilie Gordenker (algemeen directeur Van Gogh Museum) overhandigt Saskia uit Bussum haar eigen ‘Amandelbloesem’. Foto: Mark Engelsman

Bussumse Saskia krijgt Van Gogh's Amandelbloesem te leen

Algemeen

BUSSUM - Saskia uit Bussum is vandaag door de directeur Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum in het kader van de Van Gogh Museum leent uit-actie verrast met een (bijna) echte Van Gogh: Amandelbloesem. Het gaat om een zogenaamde Museum Edition, een driedimensionale reproductie van een Van Gogh schilderij waarvan de afmetingen, kleuren en het reliëf zo precies mogelijk overeenkomen met het origineel.

Zelfs normaal niet altijd zichtbare details zijn toegevoegd, zoals de stickers op de achterkant die aangeven wanneer en waar het daadwerkelijke schilderij wereldwijd is tentoongesteld. De Museum Edition is tevens in een handgemaakte lijst bevestigd die gelijk is aan de lijst van het schilderij uit het Van Gogh Museum.

Educatieve doeleinden

Deze werken worden normaal gesproken onder andere ingezet voor educatieve doeleinden op scholen en tijdens workshops. Het museum heeft bijvoorbeeld een speciaal programma voor blinden en slechtzienden, Van Gogh op gevoel, waarbij bezoekers dichtbij een bijna echt Van Gogh schilderij komen en het zelfs mogen aanraken. De winnaars van de Museum Editions kunnen twee weken lang ongestoord van heel dichtbij een Van Gogh bekijken én stiekem voelen aan het meesterwerk.

De Bussumse werd genomineerd door haar zoon. "Saskia is mijn moeder en is 45 jaar verpleegkundige. Tijdens de pandemie werkt ze, terwijl ze zelf een risicogroep is, door op de IC in Amsterdam. Ze komt alleen thuis, met een Van Gogh is dat fijner", schreef hij het Van Gogh Museum. Andere winnaars zijn er in Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch en Goes.

Nomineren

Ondertussen kan iedereen via de webpagina van Van Gogh Museum leent uit nog steeds een ander nomineren om kans te maken op een bijna echt schilderij van de Nederlandse kunstenaar. Inmiddels zijn al bijna duizend Nederlanders genomineerd door een dierbare, zij maken allemaal kans om te winnen. Binnenkort kiest het Van Gogh Museum namelijk opnieuw vijf winnaars uit, waarna de bijna echte meesterwerken zullen doorreizen naar hun volgende bestemming.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00