De jeugd actief op het schoolplein van De Tweemaster.
De jeugd actief op het schoolplein van De Tweemaster. (Foto: JvdMark)

Met aanvullend protocol ook G&TV Keizer Otto weer aan de bak

NAARDEN - De jeugdlessen van Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto (binnensport) zijn deze week gestart. Naast de RIVM-maatregelen heeft het bestuur een aanvullend protocol opgesteld, dat door alle betrokkenen moet worden nageleefd. Wie dat niet doet, brengt de gezondheid van anderen, zichzelf en de buitenlessen in gevaar. De gemeente heeft aangekondigd inspecties door de boa's te laten uitvoeren.

Als iemand dus de regels negeert of onvoldoende hanteert, heeft dat gevolgen voor de club. "Dat kan betekenen dat de vergunning voor het geven van buitenlessen wordt ingetrokken, waardoor wij op z'n vroegst per september weer les zouden mogen gaan geven", aldus voorzitter André Hollegie. "Dus houd je aan het protocol. En als je dat niet kan, blijf dan weg van onze buitenlessen. Verpest het niet voor de anderen", zegt hij.
Voor de lessen wordt nu gebruikt gemaakt van de schoolpleinen van basisschool De Tweemaster, de Comenius basisschool en het pleintje voor de gymzaal aan de Bremstraat.

Niet-leden

De intentie van G&TV Keizer Otto is om ook niet-leden te betrekken bij de lessen. "Dit is immers een uitgelezen kans om nieuwe leden te werven", realiseet Hollegie zich. "Echter de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat in de praktijk meedoen door niet-leden niet erg realistisch is." Het Keizer Otto-bestuur wijst hiervoor tal van redenen aan, zoals de 1,5 meter afstand die de train(st)er moet bewaren tot de deelnemers ("en dus niet als 'vanger' kan optreden"), de wachtlijsten die voor een aantal van de lessen geldt, ook zouden niet-leden niet verzekerd zijn via de sportbond en een flink aantal van lessen wordt gegeven aan selectieleden.

Onverantwoord

Hollegie: "Ongetrainde personen aan die lessen laten meedoen is echt heel onverantwoord. Alles overziende hebben wij geconstateerd, dat er te veel haken en ogen zitten aan het openstellen van onze lessen aan niet-leden. Natuurlijk kan een niet-lid, die aan een niet volle les wil meedoen en de oefeningen die daarin worden gedaan onder de knie heeft, mee doen. In overleg met de train(st)er zal daar een mouw aangepast kunnen worden, maar dat zal dan voor een enkeling opgaan."
Vanaf morgen mogen ook de volwassenen weer in beweging komen en trainen op het plein van De Tweemaster.

Senioren

Voor de seniorengym is het seizoen voorbij, laat de voorzitter weten. Dat is in goed overleg met de trainsters van de seniorengroepen besloten. "Het is onverstandig om nu al gymlessen aan onze senioren aan te bieden." Niet alleen brengt buitensporten meer risico mee voor deze deelnemers, maar ook het verhaal van een aanvankelijk gezonde en fitte persoon uit Naarden, die met het corona-virus op de Intensive Care (IC) belandde, deed het enthousiasme van de voorzitter geen goed. Hollegie: "Wat die persoon op de IC is overkomen is verschrikkelijk. Als je die ervaringen hoort, dan snap je waarom veel patiënten die op de IC met het coronavirus hebben gelegen ook nog eens PTSS hebben opgelopen. Het herstel neemt heel veel tijd in beslag en het is zeer de vraag of je nog wel op het oude niveau terug komt."

"Als je daarbij bedenkt dat ook onze senioren, ondanks hun fitheid, tot de meest kwetsbare groep moeten worden gerekend en waarvoor nu nog geldt dat er slechts twee vaste personen op bezoek mogen komen, dan is het zeer onverstandig om juist die groep nu het virus nog rondwaart bijeen te brengen. Wij willen het niet op ons geweten hebben dat door het te vroeg organiseren van sportlessen voor onze senioren er een uitbraak onder deze groep zou ontstaan. Oftewel de realiteit en de voorzichtigheid hebben het gewonnen van mijn enthousiasme. Wij hopen oprecht dat we in september ook weer de lessen voor senioren mogen organiseren."

Meer berichten