Op de locatie Lorentzweg in Bussum werden de pakketten afgeleverd.
Op de locatie Lorentzweg in Bussum werden de pakketten afgeleverd. (Foto: © Bob Awick )

Leden Lions Godelinde brengen 120 cadeaupakketten bij begeleid wonen

GOOISE MEREN - Grote verrassing voor de bewoners van Het Akkertje, Kwintes-locatie Lorentzweg en GGZ Centraal-locatie de Mauritzhof: verschillende locaties waar mensen begeleid wonen. Zij kregen van de Lionsclub Bussum-Godelinde in samenwerking met Versa Welzijn fleurige pakketjes met op een bord een plantje, sinaasappel, kaart en chocolade overhandigd. Als een hart onder de riem in deze coronatijd.

Want ook voor deze groep ligt het sociale gebeuren helemaal op z'n gat: geen bezoek en zelfs gezamenlijk koffie drinken en eten is er niet meer bij. En dat is voor deze bewoners met een psychiatrische achtergrond soms moeilijk te bevatten, zegt Marja Bergsma-Wolf, activiteitenbegeleidster bij Kwintes Lorentzweg (24-uurswoonvoorziening) in Bussum.

Nijpend

"De bewoners mogen in verband met de hygiëne ook niet meer zelf en/of samen koken, en dat gaat ten koste van de onderlinge saamhorigheid. We doen er alles aan opdat het virus niet verspreid kan worden." Godzijdank is er slechts één bewoner besmet geraakt. "Deze persoon is naar onze quarantaine-afdeling in Hilversum gebracht." Daarentegen is er onder het personeel meer tegenslag te bespeuren. "We staan op onderbezet; de situatie is nijpend, maar desalniettemin lukt het."
Maar Bergsma-Wolf - en Kwintes - zitten niet bij de pakken neer. "Wij denken in mogelijkheden. Wij staan open voor dingen die wél kunnen. Normaal doen we allerlei gemeenschappelijke activiteiten, maar door het coronavirus kan dat dus niet. Daarom werken we meer op maat en doen we een-op-eenspelletjes en -gesprekjes. En op Bevrijdingsdag heb ik de bewoners getrakteerd op alcoholvrije champagne en een bakje met fruit. En als per 1 juni ook voor ons de maatregelen versoepelen, gaan we weer - weliswaar op afstand - samen eten."

Ondergesneeuwd

Een beetje extra aandacht voor deze zorgsector is dus op z'n plaats. Verdiend zelfs, vertelt initiatiefnemer Arend Plomp van de Lionsclub Godelinde, die samen met zijn echtgenote Marja voor de 120 pakketjes de inkopen deed en deze vervolgens ook nog eens feestelijk inpakte. Versa Welzijn en de Lions vinden dat het begeleid wonen in deze crisis een beetje ondergesneeuwd is geraakt. Het gebaar is met groot enthousiasme door de bewoners ontvangen. "Superleuk", vertelt Simone Donker, collega van Bergsma-Wolf. "Dat merken we nu al." De activiteitenbegeleidster zelf vindt het ook fantastisch: "Dit geeft een positieve energie voor iedereen. Echt een hele leuke verrassing."

Meer berichten