Afbeelding
Foto: Rijksoverheid

Nederland weer langzaam van het slot

Algemeen

NAARDEN - De kabinetsmaatregelen worden versoepeld. "We kunnen Nederland alleen van het slot halen als we ons verstandig blijven gedragen en we ons aan de gedragsregels houden", aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond. "De ruimte die we nu krijgen, hebben we met elkaar verdiend."

Contactberoepen, waaronder kappers, acupuncturisten, nagelstylisten, masseurs en rij-instructeurs, mogen vanaf maandag weer aan de slag. Zij werken uitsluitend op afspraak, zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand en aan de voorkant wordt de klant gevraagd naar hun gezondheid.

Sporten

Op 11 mei gaan ook de basisscholen en kinderdagverblijven weer open. De jeugd tot 18 jaar is inmiddels alweer aan het sporten, en ook 18-plussers mogen volgende week weer buiten sporten. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches. De deuren van de bibliotheek mogen ook weer open.

Terrassen

Het voortgezet onderwijs gaat 1 juni weer van start en dan mogen de terrassen ook weer open. Premier Mark Rutte: "Iedereen moet aan een tafeltje zitten." Goed nieuws ook voor restaurants, cafés, concertzalen en bioscopen. Daar zijn maximaal dertig mensen welkom. Zij moeten wel reserveren. En ook museumbezoekers kunnen weer hun hart ophalen. Al moeten zij vooraf een kaartje kopen. Het MBO-onderwijs kan - zoals het er nu naar uitziet - weer praktijkonderwijs en -examens volgen.

Campings

En als het kan, zo meldt de premier mogen vanaf 1 juli weer tot honderd personen toegelaten worden in kerken, crematoria, congrescentra en bruiloften. Ook campings en vakantieparken kunnen weer draaien, want dan mogen ook de openbare douches en wc's weer gebruikt worden. De sportscholen en -kantines, sauna's, wellnesscentra, casino's, sekswerkers en contactsporten moeten langer geduld hebben. Die stip aan de horizon staat op 1 september. Met een kanttekening voor sportscholen, want als het verantwoord is eerder te openen wordt dat serieus bekeken.

Bezoek verpleeghuizen

Het bezoekverbod in verpleeghuizen wordt stap-voor-stap versoepeld; om de medische noodzaak met het menselijke te verenigen. Er wordt hiermee op 25 locaties in het land proefgedraaid. Dan volgt over twee weken de volgende stap, meldt minister Hugo de Jonge.

Openbaar vervoer

En dan het openbaar vervoer: vanaf 1 juni in een mondkapje verplicht, omdat hier voldoende afstand houden niet gegarandeerd is. De OV-gebruikers moeten zelf voor dit mondkapje zorgen. De volledige OV-dienstregeling is vanaf 1 juli gegarandeerd; al is dan 40 procent van de sta- en zitplaatsen beschikbaar. Dringend advies: gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. Rutte: "Ga op een mooie dag dus niet met de tram naar het strand."

Testen

Buiten de al geldende hygiëneregels blijven ook de regels 'werk zoveel mogelijk thuis', blijf thuis bij klachten ("geen flinkdoenerij") en vermijd drukte. Want zoals De Jonge zegt: "Het virus is niet weg!" Daarom wordt er meer en meer getest op het coronavirus; jeugdtrainers, leraren, mensen met contactberoepen, maar ook politie, marchaussee en werknemers in het openbaar vervoer. Het streven is om vanaf 1 juni iedereen met klachten op corona te testen. Van cruciaal belang om het "vuurtje uit te trappen", aldus De Jonge.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Logo
Afbeelding
Straf valt lager uit dan de eis van justitie Bussumer die tachtig kilo drugs bewaarde veroordeeld tot 36 maanden celstraf Politie 9 aug, 15:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief