De Vrijdagpreek is weer hervat.
De Vrijdagpreek is weer hervat. (Foto: PR)

'Ramadan verschoven naar eigen huis'

NAARDEN - De ramadan is vrijdag begonnen. "Het geeft nog een onwerkelijk gevoel dat de vrijdagpreek niet kan worden bijgewoond en de ramadan-avondgebeden niet zullen plaatsvinden", zegt Othman Chahid, secretaris van de moskee in Naarden.

Door de coronacrisis heeft het bestuur in overleg met de religieuze commissie besloten dat de moskee tot nader order gesloten blijft. De vrijdagpreek, een religieuze verplichting, is dus sinds vrijdag wel hervat; weliswaar met inachtneming van de RIVM-richtlijnen met maximaal drie personen, de imam (gebedsvoorganger) en twee gebedsvoorgangers of bestuursleden.

Eigen huis

De vrijdagpreek is live te volgen via het Facebook-kanaal van de moskee. "Die eerste sessie is goed gegaan en we hopen op deze manier iets van de beleving van de maand ramadan te doen herleven." Tijdens de ramadan speelt de moskee normaliter een centrale rol. "Maar deze is nu verschoven naar ieders eigen huis, waarbij gezinsleden gezamenlijk bidden, net zoals zij gewend waren te doen in de moskee. Dat de beleving van de maand ramadan dit jaar anders zal zijn, maar ook ons dagelijks leven, had uiteraard niemand kunnen voorspellen. Wij hopen dat iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt, ook tijdens de iftars (gezamenlijke vastenverbreken), een belangrijk moment na een dag te hebben gevast", aldus Othman, die iedereen een gezegende maand ramadan toewenst.

Meer berichten