Ronald Prop.
Ronald Prop. Foto: SvH

Kantoorman Ronald Prop werkt tijdens 'corona' op afvalstation

Algemeen

BUSSUM - Hij is normaliter werkzaam op de debiteurenadministratie van de Regio Gooi & Vechtstreek. Maar in deze tijden van coronacrisis is alles anders. En dus staat Hilversummer Ronald Prop tegenwoordig op één van de vier afvalscheidingsstations van de GAD.

Sinds dag één van de coronamaatregelen is het namelijk iedere dag weer filerijden bij de vier stations in deze regio: in Bussum, Hilversum, Huizen en Weesp. Doordat een aantal medewerkers ziek thuis zat en anderen vanwege de maatregelen niks meer konden doen, was het intern puzzelen geblazen. Zodoende namen verschillende kantoormedewerkers plaats achter de vuilniswagen en waren anderen plotseling werkzaam op de stations.

Te zwaar

De 60-jarige Prop is één van hen. Hij stond tussen 1979 en 1996 al wel op de vuilniswagen, maar dat werk werd uiteindelijk te zwaar voor hem. "Het kostte me mijn heupen", zegt hij op een zonnige morgen op het afvalscheidingsstation in Bussum. Daarom verhuisde hij naar kantoor. Dat bevalt prima, zegt hij, al was er nog wel de wens om aan de slag te gaan op één van die stations.

Zonnebrand

Maar vanwege de coronamaatregelen is die wens nu eerder uitgekomen dan gedacht. Een paar weken terug stond hij voor het eerst in Hilversum, nu staat hij vier dagen in de week in Bussum. "Ik dacht: 'Dat doen we wel even' en ja, je wordt er lekker bruin van. Ik heb zonnebrand klaarliggen. Maar dit is wel even iets heel anders. Het is voor mij een hele ervaring. Normaal als ik thuis kom, heb ik niet zo veel over mijn werk te vertellen. Maar nu heb ik hele verhalen. En de eerste paar keer had ik er wel moeite mee, het was best zwaar. Maar alles went."

Verbazing

Het mooie aan het werk is vooral het contact met al die mensen die hun afval komen dumpen. En dan is er ook nog wel verbazing. Bijvoorbeeld van mensen die vlak bij de ingang op een parkeerplaats hun wagen parkeren en dan lopend het terrein op willen met het excuus maar twee dingen in de hand te hebben. En dat terwijl er tientallen auto's in de rij staan om het terrein op te mogen. Prop, sowieso positief ingesteld, kan erom lachen. Overigens komt dat niet heel vaak voor. "De mensen hebben geen haast. Ze hebben nu toch even geen werk."

Ouwe-jongens-krentenbrood

Ook de collega's zijn anders dan op kantoor, vervolgt de Hilversummer. Binnen werkt hij samen met vooral vrouwen. Dat is op het afvalscheidingsstation net even anders. "Dat is toch meer ouwe-jongens-krentenbrood", vertelt Prop, met een ander soort humor. Prop: "Mijn doel was om tijdens de laatste jaren op het scheidingsstation te komen. Nu val ik in, maar ik wil hier best eindigen. Ik vind eigenlijk alles leuk."
Voorlopig lijkt in ieder geval zijn inzet hoognodig. De drukte bij de stations neemt allesbehalve af en dus zijn de openingstijden verruimd. Het was maandag bereduk in Bussum.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Duobaan Column GNR 5 uur geleden
Afbeelding
Week van de Erfgooier begint weer bijna! Cultureel 6 uur geleden
Afbeelding
Beschoten woning in de Hilversumse Meent drie weken langer dicht Politie 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
Tips om te besparen Van vest tot radiatorventilator: kleine aanpassingen om je energierekening omlaag te brengen regio 20 uur geleden
Afbeelding
kwartiermaker Katharina Prause van Samen Sneller Duurzaam wil voedseltransitie versnellen Natuur en Milieu 22 uur geleden
Logo
Afbeelding
VVD en D66 overrompeld en overdonderd door 'verstandshuwelijk' Linksom of rechtsom. Komt GDP nu via de achterdeur tóch in de coalitie terecht? Of toch niet? Politiek gisteren
Logo
Afbeelding
‘Waar zijn toch al die mensen gebleven?’ Personeel niet te vinden, maar toch duizenden werklozen: hoe dan? Bedrijven 5 okt, 09:26
Afbeelding
Openingslezing Volksuniversiteit Het Gooi: ‘Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’ Cultureel 5 okt, 09:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief