Afbeelding
Foto: Marius Hille Ris Lambers

Hille Ris Lambers: 'Het zorgt voor afleiding bij hen, maar ook bij mij'

Algemeen

GOOISE MEREN - De verhalende portretfotograaf Marius Hille Ris Lambers (53) heeft het idee voor de 'quarantainefotografie' gezien bij een collega uit Enschede. "Ik dacht: dat kan ik hier - in deze regio - ook doen", zegt de Bussumer.

Hij plaatste een oproep op sociale media en kreeg direct spontane reacties uit Huizen, Hilversum, Bussum én Blaricum. Wie meedoet, betaalt geen cent en krijgt één foto - digitaal - op de koop toe.

Thuisisolatie

"De mensen die meedoen, willen van deze bijzondere tijd van thuisisolatie toch een foto hebben. We schrijven anno 2020 geschiedenis over een tijd die hopelijk nooit terugkeert. Het zorgt voor afleiding bij hen, maar ook bij mij. Bovendien krijg ik er energie van. Op dit moment heb ik zeventien verschillende portretten gemaakt. Ik ben nog bezig met het uitbreiden van de serie, maar wil er maximaal dertig maken." Massaproductie wil Marius Hille Ris Lambers voorkomen.

Reflecties

Met zijn Canon 5D Mk IV gaat de fotograaf op pad. Ook neemt hij diverse lenzen mee, waaronder een hele goede groothoeklens, portretlens en polarisatiefilter. "Met die laatste kan ik de reflecties een beetje naar mijn hand zetten", legt de Bussumer uit. Hij trekt voor de fotosessie gemiddeld zo'n dertig minuten uit. "Eerst - op afstand - contact maken met de mensen en goed naar hen én het licht kijken, dan pas neem ik een beslissing over de compositie. En ik heb reflecties nodig om duidelijk te maken dat de mensen achter glas zijn gefotografeerd. De mensen zijn het eigenlijk altijd met mijn keuzes eens; ze vertrouwen op mijn oordeel."
Tijdens het proces krijgt de fotograaf bijzondere verhalen te horen. Zo legde hij coronapatiënt nummer 250 in Nederland vast ("hij is inmiddels weer hersteld"), kwam hij bij een gezin met twee verstandelijk beperkte kinderen en bij een vrouw die haar onderrug heeft gebroken. Ook zijn 83-jarige tante was de klos. "Maar ze vond het leuk om te doen."

Vrolijk

De kleurenfoto's van de Bussumse fotograaf komen niet depressief over. "Je zou in deze tijd kunnen kiezen voor neerslachtige portretten, maar in de praktijk zijn ze juist vaak vrolijk en tonen ze luchtigheid." Hij laat bovendien bewust een deel van de woning terugkomen in het beeld, om ook de diversiteit van de huizen te benadrukken.

De Bussumer wil na de coronacrisis de foto's graag exposeren. Zijn ultieme droom is om het werk in Museum Hilversum te krijgen, maar een goed alternatief is ook Tergooi Blaricum, waar negen maanden geleden zijn zoontje is geboren.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Brigitte Quadflieg ‘We willen heel graag inspireren’ Natuur en Milieu 9 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Manege Any Dale blij met hun oorspronkelijke ‘oude’ naam ‘Vooral bij het communiceren naar leden of klanten toe was de naam niet eenvoudig’ Bedrijven 8 aug, 13:54
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij Buurtplatform KTV zet zich massaal in om wijken zwerfvuilvrij te krijgen Natuur en Milieu 8 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Topografische kaarten met en zonder geheime plekken Algemeen 7 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn ‘We moeten in toekomst creatief zijn met inkomsten en uitgaven’ Mensen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
'Wordt actief en bouw gezonde gewoontes' Biko Blommestein maakt aangepast sporten in het Gooi aantrekkelijk Sport 5 aug, 13:00
Logo
Afbeelding
Zoektocht naar verbinding in een stad die verdubbelt ‘Mijn Muiden’: Nascha Hager uit de Pr. Irenestraat Mensen 5 aug, 08:00
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 16:30
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief