De man met de hoed zong en jodelde bijna alle muziek mee.
De man met de hoed zong en jodelde bijna alle muziek mee. Foto: Margreet de Broekert

Bussumse start met draaiorgelestafette om 'lock-down-ouderen' op te vrolijken

Algemeen

GOOISE MEREN - Vier Bussumse verzorgingshuizen zijn Tweede Paasdag getrakteerd op muziek uit het draaiorgel van Blaricummer Kees Vos. "Het zorgde voor ontroerende taferelen", vertelt Margreet de Broekert, die het initiatief tot deze draaiorgelestafette ondernam, uit Bussum.

Terwijl Vos de muziek liet spelen, verschenen er steeds meer gezichten voor de ramen. "Soms op de balkons of buiten als dat mogelijk was", zegt De Broekert. "Ramen en deuren gingen open. Lachende gezichten, bewoners die van top tot teen begonnen te stralen. Zwaaiend en dansend, soms ondersteund door verzorgers of rollators. Er werd uit volle borst meegezongen. Niet alleen de bewoners, maar ook het zorgpersoneel en voorbijgangers genoten mee van de zo welkome afleiding."

Flauw

Initatiefneemster Margreet de Broekert las eind maart dat een verzorgingshuis in Velsen een draaiorgel had gehuurd om hun bewoners in deze moeilijke tijden wat op te vrolijken. "Omdat het orgel blijkbaar op de openbare weg stond, vonden boa's het nodig de orgeldraaier te bekeuren. Dat vond ik zo flauw! Onmiddellijk moest ik denken aan mijn 65ste verjaardag, afgelopen september. Onze moeder was in augustus overleden, maar ik besloot die dag toch met wat familie en vrienden te vieren. Mijn vriendin Marion zorgde als verrassing voor het draaiorgel van Kees. Niet alleen mijn gasten, maar de hele straat genoot en danste mee. En ineens wist ik het! Ik wilde twee verzorgingshuizen trakteren op draaiorgelmuziek. Ter nagedachtenis aan onze moeder, die nog zelfstandig woonde, en afgelopen 15 maart 90 jaar zou zijn geworden. Gelukkig hoeft zij deze coronatijd niet meer mee te maken. Mijn zus Annet was direct enthousiast en zei: 'Ik neem ook twee huizen voor mijn rekening!'."

Mooi moment

De Broekert zocht contact met vier verzorgingshuizen: De Antonius Hof, Godelinde, De Gooise Warande en Patria. De reacties van de activiteitenbegeleidsters op het voorstel waren unaniem dolenthousiast. "En vooral ook ontroerend. Wat een betrokkenheid bij de bewoners die aan hun zorgen zijn toevertrouwd en het nu zo zwaar hebben. Getuige ook het feit dat ze allen - ondanks hun vrije dag - toch kwamen luisteren. Als aftrap van wat hopelijk een draaiorgelestafette wordt, leek Tweede Paasdag ons een mooi moment. Ook weer zo'n dag waarop de eenzaamheid extra gevoeld wordt", gaat De Broekert enthousiast verder. "Zelf heb ik een aantal jaren in het oudste accordeonorkest van Amsterdam gespeeld. Uit ervaring weet ik wat muziek, zeker ook bij ouderen, teweeg kan brengen’.
Inmiddels gaat de estafette door. Naarderheem wordt binnenkort getrakteerd door vriendin Marion en de Rotary Bussum heeft ook belangstelling getoond. Voor meer informatie kan gemaild worden naar margreet.debroekert@gmail.com.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00